, , , ,

Kraken

14/12/2014
4 min read
Professorene Erling Sivertsen og Svein Haftorn gjør målinger av en kjempeblekksprut som drev i land ved Ranheim 2. oktober 1954. Total lengde på dette individet er 9,2 meter. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet/Wikimedia Commons
Professorene Erling Sivertsen og Svein Haftorn gjør målinger av en kjempeblekksprut som drev i land ved Ranheim i 1954. Total lengde på dette individet er 9,2 meter. Kjempeblekkspruter har 8 armer og to ekstra lange tentakler. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet/Wikimedia Commons

Kraken er en monsterskikkelse som i følge folketroen sies å skulle ha levd utenfor kysten av Norge og Island. Sjøfarere og fiskere skal ha sett gigantiske blekkspruter senke skip og ta med seg menn ned i havdypet. Bak dagens luke finner du inspirasjonskildene til monsteret. Senke skip kan de nok ikke, men kanskje en liten jolle?

Kjempe- og kolossblekksprut_julekalender
Øverst til venstre: Første dokumenterte bilde av en voksen kjempeblekksprut i levende live. Bildet er fra 2002. Foto: (C) Kyoto Prefecture. Nederst til venste. Kjempeblekksprut illustrasjon – Architeuthis sp. (Wikimedia Commons). Øverst til høyre: Kolossblekksprut (Mesonychoteuthis hamiltoni) illustrasjon av Citron- Own work. Estimert her som 10 meter lang, størrelse sammenlignet med et menneske. Nederst til høyre: Verdens største kolossblekksprut. Den ble funnet i 2007 utenfor New Zealand og veide 495 kg.

Kjemper og kolosser i havdypet

Bli med hundrevis av meter ned i havdypet til kjempenes verden. Her bor verdens største bløtdyr, omgitt av kaldt hav og stummende mørke. Dette er en utilgjengelig verden for mennesket, og det er først de seneste årene at vi har hatt teknologi og utstyr til å dokumentere levende kjempeblekkspruter, i sitt naturlige miljø. Vi vet foreløpig om to store blekksprutarter, kjempeblekksprut (Architeuthis sp.) og kolossblekksprut (Mesonychoteuthis hamiltoni) – som begge er tiarmede blekkspruter. På engelsk skiller de på om det er en ti- eller åttearmet blekksprut (squid eller octopus). Derfor kalles det «Giant squid» og «Colossal squid» på engelsk. På norsk skiller vi ikke, og kaller alle blekkspruter.

Kjempeblekkspruten finnes i alle verdens hav. Den lengste som er dokumentert var over 13 meter lang (da måler man til tuppen av lengste tentakkel)Kolossblekkspruten veier mest. Det største individet veide 495 kg. Men foreløpig har vi bare funnet to intakte kolossblekkspruter, så hvor store de kan ble vet vi foreløpig lite om. Kolossblekkspruten hører hjemme i havområdene rundt Sydpolen.

Alle blekkspruter er rovdyr. Munnåpningen, som finnes i midten hvor armene møtes, består av to kraftige hornkjever som ligner et omvendt papegøyenebb. Blekkspruter er dyktige (baklengs)svømmere og kan benytte seg av et såkalt «jetprinsipp» når den trenger å stikke av fort. Vannet suges inn i kappenhulen og sprutes ut gjennom en muskeltrakt og blekkspruten skyter dermed fart baklengs.

Øyne så store som tallerkener?

Både kjempe- og kolossblekkspruter har enorme øyne. Kolossblekkspruten har dyrerikets største øyne, opp mot 27 cm i diameter. Forskere diskuterer hvorfor kjempene nede i mørket har så store øyne. Det har vist seg at blekksprutene er ekstremt langsynte og kan se selv et lite lysglimt på over 120 meters avstand. Noen forskere tror dette er en tilpasning for å raskere kunne oppdage predatorer som spermhval når de kommer dykkende nedover i vannsøylen. Eller er det en tilpasning for å oppdage et lite lys fra et potensielt måltid kanskje?

Livretten til spermhvalen

Kjempe- og kolossblekksprut har bare en annen kjempe å bekymre seg for; nemlig spermhvalen. Kampen mellom kjempeblekksprut og spermhval er virkelig en kamp mellom kjemper. Se to animasjoner om hvordan denne kampen utarter seg på flere hundre meters dyp her og her. Spermhvalen kjemper mot klokken, den må opp til overflaten og få luft innen en time, ellers vil den drukne.

Lite dokumentert

Kjempeblekkspruter er ikke så uvanlig i havområdene rundt Norge. Ved Trondheimsfjorden har man funnet intet mindre enn fire døde kjempeblekkspruter skylt i land. Men det er nesten 40 år siden sist det skjedde.

800px-Kjempeblekksprut_-_Giant_Squid
To glade norske jenter poserer ved kjempeblekkspruten som ble funnet i fjæra ved Ranheim 5. mars 1928. Total lengde var omtrent åtte meter. Foto: NTNU Vitenskapsmuseet/ Wikimedia Commons

Første gang noen dokumenterte en levende kjempeblekksprut med undervannsbilder var så sent som i 2002.  Når det finnes så lite dokumentasjon, kan du jo forestille deg hvor glade dette TV-teamet fra Discovery Channel ble da de fikk festet en sprell levende kjempeblekksprut til film.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.