Fisken i dagens post ser rett og slett sur ut. På alle bildene som Rudolf Svensen sendte oss av dagens krabat, var det ingen som egnet seg som et hyggelig julekort. Men det er kanskje ikke så rart at den er sur, for den har et veldig dårlig rykte som Norges mest giftige fisk. I omtalen av den på internett, står det mer om hvordan du kan behandle smertefulle stikk, enn om dens liv og adferd.
Who’s bad?
Du har sikkert hørt at fjesing er Norges giftigste fisk. Og det stemmer! Den troner øverst på pallen, etterfulgt av to tidligere luker pigghå og havmus. Giften sitter i pigger på de fremste ryggfinnene og gjellelokksfinnene. Blir du stukket, er dette svært smertefullt, men smertene vil gi seg med lindrende behandling. Senk så fort som mulig den stukne kroppsdelen i varmt vann (45 grader) inntil smertene gir seg. Uten smertelindring varer smerten i ca. et døgn.
Aktiv om natten
Fjesing har fått tildelt et litt «gansta-aktig» latinsk navn Trachinus draco, som passer godt til sitt sure uttrykk. Og som de fleste gangstaer, er den mest aktiv om natten. Den er en relativt liten fisk, ikke lenger enn 30-40 cm. Med sine brune og grønne striper, er den godt kamuflert i sand- eller mudderbunn. Den liker å grave seg ned i sanden og ligge på lur og fundere på hvem den skal ha til middag. Fjesinger forsyner seg gjerne med en sandreke, en sild eller fiskeyngel av hvitting.
Fjesing finnes i kystsonen i Marokko, Middelhavet og Svartehavet og opp til Norge, og har sin nordligste utbredelse i Trondheimsfjorden. Nordlendinger kan altså bade helt trygt uten badesko.
Denne posten er skrevet av gjesteforfatter Rudolf Svensen. Rudolf har alltid vært lidenskapelig interessert i livet under vann. Og har naboer som mener Rudolf anser Breiaviki som en forlengelse av sin egen hage. Her kan han ofte bli observert med lommelykt og dykkerdrakt en sen kveld. Rudolf er en kjent undervannsfotograf i Norge og har en stor bildeportfolie på www.uwphoto.no. Noen av bildene hans kan du se på norske frimerker.