, , , , ,

Japansk edderkoppkrabbe

15/12/2014
3 min read
Japansk edderkoppkrabbe
Den japanske edderkoppkrabben kan oppnå en beinvidde på omtret 4 meter. Målt fra klo til klo på det første beinparet. Foto: Wikimedia Commons
Noen som vil være med å lyse etter krabbe? Den japanske edderkoppkrabben er et av verdens største leddyr. Foto: Wikimedia Commons CC BY 2.5

Her er krabben med lengst beinvidde blant alle leddyr i hele verden. Den japanske edderkoppkrabben (også kalt giant spider crab) kan oppnå et beinspenn på 3.8 meter fra klo til klo. Den lever, som navnet avslører,  i havområdene rundt Japan. Den største japanske edderkoppkrabben som er funnet, veide 19 kg!

Gigant krabbe

Japansk edderkoppkrabbe (Macrocheira kaempferi) er på ingen måte en edderkopp. Den ligner bare litt utseendemessig. Den er en svær krabbe som gjerne oppnår en vekt på mellom 16 og 19 kg. Til sammenligning er maksvekt for kongekrabben (Paralithdodes camtschaticus) 10 kg og taskekrabben (Cancer pagurus) 3 kg.

Kroppen er pæreformet, hvor munn og øyne sitter på det smaleste partiet. Den har en fin oransjefarge, og hvite flekker på beina. Edderkoppkrabben har 5 beinpar, hvorav det fremste beinparet ender i to klør. (Slike bein kalles chelipeder.)  Det er lett å se forskjell på kjønnene. Det er hannkrabben som har de ekstremt lange chelipedene. Disse bruker han til å forsvare seg med, men også til å overlevere sperm til hunnen under parringen. Hos hunnkrabben er chelipedene derimot kortere enn resten av gangbeina. Kroppen til krabben holder seg nogenlunde i samme størrelse når krabben har blitt voksen, men beina vokser hele livet. Skallbredden kan bli opp mot 40 cm.

Den trives best på sand- og steinbunn på dyp mellom 150-300 meter, men kan og finnes på dyp helt ned til 600 meter. På havbunnen liker den best å holde seg skjult i grotter og hull.

Japanese_spider_crab
Et eksemplar av en stor hannkrabbe vises frem. Bildet var på trykk i et populærvitenskapelig tidskrift i 1920. Foto: Wikimedia Commons.

Beinskjør?

Spider_crab_at_manila_ocean_park
De lange beina er dårlig festet til kroppen og brekker derfor lett av. Beina kan heldigvis erstattes igjen etter noen runder med skallskifte. Foto: Charles Laigo/Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Vel, de lange beina er nokså skjøre. Det er ikke uvanlig at edderkoppkrabben mangler et bein eller tre. Den klarer seg visstnok greit selv om tre av beina skulle mangle. Grunnen til at beina lett brekker av, er fordi de er dårlig festet til selve kroppen. I en kamp med en predator eller hvis den skulle sette seg fast et sted, er det da fort gjort å miste et bein. Gangbeina vokser heldigvis ut igjen, etter et par runder med skallskifte.

Ikke kresen på maten

Edderkoppkrabben er omnivore og åtselseter og spiser det meste av dødt materiale på havbunnen, både rester av planter og dyr. Den kan også kose seg med skjell.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.