, , ,

Sjøkneler – kick ass akvariumsknuser

15/12/2013
2 min read
Sjøkneler – kick ass akvariumsknuser

Sjøkneleren er en organisme i en klasse for seg selv (dog ikke bokstavelig, da den tilhører klassen Storkreps. Navnet «kneler» kommer av at forbena ligner de til insektene Knelere, som igjen har fått navnet sitt fordi de holder bena på en måte som gjør at de ser ut som de ber). Men den har enkelte karaktertrekk som er helt makeløse; den har det mest komplekse fargesynet man kjenner til og den kan lage sjokkbølger tilsvarende pistolskudd med forbena. Det er krepsen sin det!

Passer bra å være såpass fargerik når man tross alt har verdens beste fargesyn, her en Peacock mantis shrimp (det skal noteres at dette er et noget misvisende navn, da den beviselig hverken er en påfugl, en kneler eller en reke. Just saying). Foto: Wikipedia

Det finnes rundt 400 arter av sjøknelere og de varierer veldig i utseende; fra 2 til over 30 cm lange, og med brunlig til neonfarget skall.  De lever stort sett i sandete, grunne sjøer i tropiske og subtropiske strøk.

Pistolskudd
De mer fargerike av sjøknelerne er populære akvariumsdyr. Men du må sørge for solid glass, for de er kjent for å være særdeles aggressive og har flere ganger blitt rapportert til å ha slått gjennom akvariumsvegger med de lynraske forbena sine. Dessuten dreper de stort sett alle andre dyr man har i akvariet, så det er mulig man burde tenke seg om to ganger før man investerer i en.
Bevegelsen som tillater sjøkneleren å knuse akvarieglass og samboere er en av de raskeste responsene i dyreriket. Slaget er så raskt at det tilsvarer akselerasjonen til en .22 kalibers kule og skaper en sjokkbølge som kan slå ut og faktisk drepe dyr i nærheten om selve slaget skulle bomme.
Grunnen til at sjøknelerens ben tåler slike trykk er fordi de er bygget opp av ekstremt tettpakket form av hydroksylapatitt. Det forskes i dag på komposisjonen av dette mineralet for å kunne syntetisere lettere og sterkere materialer innen eks militæret og medisin.
En video som forklarer og viser sjøknelerens knusende slag i sakte film kan du se her.

Verdens beste syn
Sjøknelere har bokstavelig talt øyne på stilker (praktisk om man selv ligger nedgravd i en hule e.l.), og de kan bevege øynene uavhengige av hverandre for å spane på byttene sine (som om de ikke var skumle nok fra før!). Hvert øye er delt inn i tre soner, noe som gir hvert enkelt øye superdybdesyn. I tillegg er synet ekstremt presist og komplekst; de kan se bølgelengder fra infrarødt til ultrafiolett, de kan se ti ganger mer farger enn mennesker og de er det eneste dyret som kan detektere sirkulært polarisert lys.
Jøss!

Alt dette og mer til sagt på en morsommere måte: The Oatmeal

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.