Dagens luke er en organisme som er så liten at hele kolonier av den kan ligne en kappe med pels.
Hydractinia echinata, eller eremittkrepshydroide på norsk, er en hydroide som lever i kolonier (hydroider er nesledyr som ofte er små og danner kolonier i polyoppstadiet). Koloniene liker seg aller best på sneglesjell der bernakeremittkrepsen (Pagurus bernhardus) har flyttet inn, men trives også på andre eremittkreps, ryggskjoldet til krabber og på treverk. Man tror at de utvikler et nært forhold med organismen som de danner kolonien sin på. «Sneglepelsen» tilbyr beskyttelse med nesleceller (celler som skyter ut små harpuner med gift), mens dyret de lever på kan tilby gratis skyss til nye plasser med mat.
Eremittkrepshydroiden har tre typer polypper. Matpolyppene (gastrozooider) har 15-20 tentakler som strekker seg 5-15 mm som små fingre etter mat. Reprodoksjonspolyppene (gonozooider), derimot, har ikke tentakler. De har i stedet knappeliknende nesleceller, som er unikt for denne arten. Til slutt har vi forsvarspolyppene (dactylozooider), men om de er til stede eller ikke kommer an på substratet.
«Rotsystemet» til kolonien utgjør en slags skorpe over substratet; satt sammen av polypper, pigger, knapper og små sultne «fingre». Til sammen ligner dette en pels. Vil du lære mer om denne merkelige «sneglepelsen», så kan du finner mer informasjon hos Artsdatabanken og Store norske leksikon.
Dagens luke er skrevet av Sara McElroy. Hun fullførte nylig en mastergrad i Natur, Helse og Miljøvern ved Universitetet i Sørøst-Norge. De siste årene har hun vært mest opptatt av den Eurasiske beveren i Telemark og gråmåka i Oslofjorden, og hun synes at formidling av de kule vi finner i naturen rundt oss er utrolig moro og viktig!