Luke 16: Sneglepels: En art, eller et fashion statement?

16/12/2023
2 min read
Luke 16: Sneglepels: En art, eller et fashion statement?

Dagens luke er en organisme som er så liten at hele kolonier av den kan ligne en kappe med pels.

Hydractinia echinata er én av kun fire arter i slekten Hydractinia (familie Hydractiniidae) som finnes i Norge (foto: Erling Svensen, publisert av Ocean Photo, lisens: CC BY 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.no).

Hydractinia echinata, eller eremittkrepshydroide på norsk, er en hydroide som lever i kolonier (hydroider er nesledyr som ofte er små og danner kolonier i polyoppstadiet). Koloniene liker seg aller best på sneglesjell der bernakeremittkrepsen (Pagurus bernhardus) har flyttet inn, men trives også på andre eremittkreps, ryggskjoldet til krabber og på treverk. Man tror at de utvikler et nært forhold med organismen som de danner kolonien sin på. «Sneglepelsen» tilbyr beskyttelse med nesleceller (celler som skyter ut små harpuner med gift), mens dyret de lever på kan tilby gratis skyss til nye plasser med mat.

Eremittkrepshydroiden har tre typer polypper. Matpolyppene (gastrozooider) har 15-20 tentakler som strekker seg 5-15 mm som små fingre etter mat. Reprodoksjonspolyppene (gonozooider), derimot, har ikke tentakler. De har i stedet knappeliknende nesleceller, som er unikt for denne arten. Til slutt har vi forsvarspolyppene (dactylozooider), men om de er til stede eller ikke kommer an på substratet.

Ulike karaktertrekk hos Hydractinia echinata (kilde: Lara Beckmann, lisens: CC BY-SA 4.0, https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0/deed.no#)

«Rotsystemet» til kolonien utgjør en slags skorpe over substratet; satt sammen av polypper, pigger, knapper og små sultne «fingre». Til sammen ligner dette en pels. Vil du lære mer om denne merkelige «sneglepelsen», så kan du finner mer informasjon hos Artsdatabanken og Store norske leksikon.

Dagens luke er skrevet av Sara McElroy. Hun fullførte nylig en mastergrad i Natur, Helse og Miljøvern ved Universitetet i Sørøst-Norge. De siste årene har hun vært mest opptatt av den Eurasiske beveren i Telemark og gråmåka i Oslofjorden, og hun synes at formidling av de kule vi finner i naturen rundt oss er utrolig moro og viktig! 

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.