Nøff! I dag skal det handle om vår favoritt-«julegris». Nemlig grisetang. Se så mange kule og blide julegriser barna har tegnet! Men hva er grisetang tro? Det finner du ut i luke 21!
I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT AT GRISETANG SER UT.
Man skulle jo tro at grisetang lignet litt på en julegris, men dagens luke har fått navnet sitt fordi den har vært vanlig som dyrefôr til grisen.
Grisetang er en alge. Og alger er nesten som plantene vi kjenner fra land. Men ikke helt. Alger lever i kystvann. Grisetang er ganske vanlig langs hele norskekysten i områder uten mye bølger. De har ikke en rot som tar opp næring fra jorden, de tar heller opp næring direkte inn i algekroppen fra vannet. Men akkurat som plantene trenger alger også sol for å vokse.
Grisetang og alle andre alger trenger også karbondioksid for å vokse. Og slipper ut oksygen som vi trenger for å leve. Alger gjør oss mennesker faktisk en stor tjeneste. Vi har sluppet ut for mye karbondioksid til lufta ved å brenne olje og gass for å få energi og varme. Vi trenger all hjelpen vi kan få fra naturen for å få ned mengden karbondioksid i lufta. Derfor er det viktig at vi tar godt vare på algene våre.
Hvorfor har grisetang blærer? Jo, fordi blærene hjelper grenene å holde seg flytende i vannet og det er i vannoverflaten det er mest sollys.
Lyst til å lære mer om grisetang? Her kan du lese om grisetangen som forsvant fra Indre Oslofjord.