,

Luke 21: Grisetang

21/12/2022
5 min read

Nøff! I dag skal det handle om vår favoritt-«julegris». Nemlig grisetang. Se så mange kule og blide julegriser barna har tegnet! Men hva er grisetang tro? Det finner du ut i luke 21!

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT AT GRISETANG SER UT.

Man skulle jo tro at grisetang lignet litt på en julegris, men dagens luke har fått navnet sitt fordi den har vært vanlig som dyrefôr til grisen.

Grisetang er en alge. Og alger er nesten som plantene vi kjenner fra land. Men ikke helt. Alger lever i kystvann. Grisetang er ganske vanlig langs hele norskekysten i områder uten mye bølger. De har ikke en rot som tar opp næring fra jorden, de tar heller opp næring direkte inn i algekroppen fra vannet. Men akkurat som plantene trenger alger også sol for å vokse.

Grisetang og alle andre alger trenger også karbondioksid for å vokse. Og slipper ut oksygen som vi trenger for å leve. Alger gjør oss mennesker faktisk en stor tjeneste. Vi har sluppet ut for mye karbondioksid til lufta ved å brenne olje og gass for å få energi og varme. Vi trenger all hjelpen vi kan få fra naturen for å få ned mengden karbondioksid i lufta. Derfor er det viktig at vi tar godt vare på algene våre.

Her ser du julegrisen vår -en grisetang med sine store blærer. Synes du alger er ekle? Vel, du er nok ikke alene om det, men alger er veldig viktige for både mennesker og dyr. Foto: Marianne Olsen/marinbiologene.no

Hvorfor har grisetang blærer? Jo, fordi blærene hjelper grenene å holde seg flytende i vannet og det er i vannoverflaten det er mest sollys.

Grisetang har en læraktig og stilkete algekropp med svulstige blærer som minner om grønne oliven. Blærene dannes ytterst på stilken hvert år. Foto: Arneoste – Eget verk/ Wikimedia CC BY-SA 3.0

Lyst til å lære mer om grisetang? Her kan du lese om grisetangen som forsvant fra Indre Oslofjord.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.