, , ,

Luke 23: Sjøpølser

23/12/2022
5 min read

Sjøpølser har faktisk et ganske treffende navn, for de er gjerne litt pølseformede. Men de er også spektakulært varierte, noen ligner til og med på engler!

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT SEG AT SJØPØLSER SER UT.

Sjøpølser er veldig vanlige dyr som finnes på havbunner over hele verden. De tilhører en rekke som heter pigghuder og er derfor i slekt med kråkeboller og sjøstjerner. De er vanligvis ca 10-30 cm lange, men noen kan bli helt opp 3 meter lange! Det finnes over tusen forskjellige arter i verden og i Norge har vi litt over tretti forskjellige. De ser veldig varierte ut, som du kan se på bildene under her.

En rødpølse (Stichopus tremulus). Denne finnes i norske farvann. Foto: Jon Mjørud (via Halden Sportsdykkere)
Denne sjøpølsa kalles for ananas-sjøpølse. Synes du den ligner? Foto: Wikipedia
Denne sjøpølsa har store tubeføtter fylt med vann som gjør at den ligner litt på en gris, derfor kalles den også for en Sjøgris. Foto: NOAA/MBARI
Pelagothuria natatrix er det flotte navnet på denne engleaktige sjøpølsa! Den lever ikke på havbunnen sammen med de andre sjøpølsene, men svømmer i havet. Foto: NOAA Okeanos Explorer Program, Galapagos Rift Expedition 2011
Denne sjøpølsa kalles for Sjøeple og er nesten helt rund. Tentaklene på toppen er munnen. Foto: Wikipedia

Ikke bare ser de helt utrolige ut, men de kan gjøre helt utrolige ting også. Blant annet så kan de, om de for eksempel skal gjennom en smal sprekk eller noe, bestemme seg for å gjøre kroppen sin flytende og helle seg selv gjennom sprekken og deretter bli harde igjen når de har kommer på den andre siden! Det er så kult at det nesten ikke er til å tro (men det er helt sant).

Om du vil lese mer om sjøpølser, så kan du gjøre via lenken under.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.