, ,

Luke 24: Macropinna microstoma

24/12/2013
2 min read

Hva gjør denne fisken med det litt triste ansiktet øverst i vår julekalender? Joda, det er litt rart med gjennomsiktig hode, tenker du kanskje, men ikke akkurat spektakulært sammenlignet med alt annet som har blitt skrevet om siste måneden.

Men det er fordi øynene dine spiller deg et puss….

Øynene ligger inne i et gjennomsiktig skall i hodet. Det som kan se ut som øyne på fremsiden av hodet er faktisk fiskens lukteorgan.  (Foto: Wikipedia).
Macropinna microstoma. (Foto: Wikipedia).

Den menneskelige hjerne jobber på høygir for å gjenkjenne andre, noe som fører til at vi gjerne ser ansiktsmønster der det ikke er noe, som f.eks resulterer i å se Jomfru Maria i en toast. Macropinna har et ansikt, så der tok du ikke feil. Du plasserte sikkert munnen rett også. Men det som ser ut som øynene på fremsiden av ansiktet er faktisk lukteorganene! Øyene sitter inni i hodet, er tønneformede og peker rett oppover. De grønne linsene kan sees gjennom det transparente hodet. For oss som liker våre tradisjonelle mønstre, så er det nesten forstyrrende å se på.

Typisk - ingen ser en i øynene lenger.
Typisk – ingen ser en i øynene lenger (Foto: Neatoshop.com).

Macropinna ble først beskrevet i 1939, men ble ikke fotografert i live før i 2004. Fiskens levemåte er derfor mye ukjent, men vi vet at den tilhører familien Opisthoproctidae  (Barreleye fishes/»Tønneøynefisk»), er rundt 15 cm lang og lever på 600-800 meter dypt vann. Siden den har store finner, kan den stabilisere seg godt og ligge tilnærmet bevegelsesløst i vannmassen, der de bruker de store, svært lyssensitive øynene til å speide oppover etter mat. Når den lokaliserer et bytte, som småfisk eller maneter, så begynner den å svømme loddrett i vannkolonnen,  og da kan den rotere øynene til å se fremover slik at de ser i linje med munnen. Den bittelille munnen, et trekk som har gitt den navnet microstoma, antyder at den må være en svært presis jakter.

Du kan se en videosnutt av denne raringen her.

Conversations One so far

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

Akvakultur14/12/2020

Luke 14: Kjært barn/fisk har mange namn

Bak Luke 14 ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.