, , , ,

A dollar is what I need

04/12/2017
4 min read
A dollar is what I need
Finnes det levende mynter på stranden? Ja, faktisk! Men dessverre finner du ikke slike på norske strender. Sanddollar er en slags flat kråkebolle. Her ser du en som holder på å grave seg ned i sanden et sted i Karibia. Foto: J.M. Tracy. Wikimedia commons. CC-by-2.0.

Jula kan slite på lommeboka for de fleste av oss. Og vi vet fra TV at det ikke er alle som er like komfortable med å snakke om penger. Men i dag må vi det! For bak dagens luke finner du dyrene som legenden forteller er «havfruenes tapte mynter».

I need a dollar – dollar …

Ved første øyekast så kan det være lett å tro at du har funnet en haug med mynter i sjøen. Men dette er altså små flattrykte kråkeboller, kalt sanddollar. Foto: Page Valentine and Dann Blackwood, USGS. Wikimedia Commons.

Når man skal skrive luke om sanddollar, så blir det fort til at man nynner på Aloe Blacc sin låt – (for de av dere som ikke skjønner referansen, så må dere høre på låta «I need a dollar«). Men det er nok ikke dagens marine dyr Mr. Blacc synger om..

Sanddollar tilhører dyregruppen pigghuder som også inkluderer sjøstjerner, sjøpølser og kråkeboller. Den er på en måte en veldig flattrykt kråkebolle. De liker seg best nedenfor tidevannslinja på mudder og sandbunn. Sanddollar finnes i kystområder av Nord-Amerika, Sør-Afrika og New Zealand.

Hele kroppen er dekket av små pigger, som igjen er dekket av tynne flimmerhår (kalt cilia på latin). Dette gjør sanddollaren fløyelsmyk å ta på. Med små tubelignende strukturer på undersiden av kroppen, beveger den seg sakte over havbunnen. Her lever av den av det den måtte finne i sanden, alt fra mikroskopiske krepsdyr og rester av alger. Når en sanddollar dør, detter piggene av og kun skjelettet i form av en kalkplate blir liggende igjen. Det er kalkplatene som særlig har fascinert turgåere på stranden, fordi blomstermønstrene kan se ut til å være laget av noen. Kanskje havfruer?

Når en sand dollar dør, forsvinner etter hvert pigger og hår og igjen ligger et skjelett i form av en kalkplate. Kalkplaten har gjerne et femstjernet blomstermønster i midten. Til venstre: En levende og tilsynelatende fornøyd sanddollar (Clypeaster reticulatus). Disse blir også kalt sea buiscuits (sjøkjeks). Foto: Frédéric Ducarme Wikimedia Commons. CC by 4.0. Bilde til høyre: Skjelettet til en avgått Clypeaster reticulatus. Foto: B.navez. Wikimedia Commons. CC by 3.0
I akvariet i Monterey Bay, California, har de sine dollars på display. Det finnes mange forskjellige arter av sanddollar. Fargene varierer fra art til art, alt fra brun til lilla er vanlig. Her ser du arten Dendraster excentricus. Denne er eksentrisk, som sitt latinske navn antyder, da det blomsterlignende mønsteret ikke er midtstilt på mynten. Foto: Chan Siuman. Wikimedia Commons. CC by 3.0.
Her ser du kalkplaten til en «nøkkelhullsanddollar» som er vanlig å finne i kystsonen i Karibia. Navnet sitt har den fått fra det karakteristiske hullet nedenfor blomsten som minner om et nøkkelhull. Denne arten kan bli opptil 15 cm i diameter, en stor dollar med andre ord. Foto: Edvardtbabinski/Wikimedia Commons CC by 2.5.

En dollar med få fiender

Anatomien til sanddollar skiller seg fra kråkebollene, på flere måter. Sanddollars har gjennom evolusjon tilpasset seg et liv for å grave seg ned i sanden (de er såkalt endobentiske). Den har munnåpningen på undersiden (i midten av blomsten), og anus mot bakenden. Sanddollaren har få fiender, bortsett fra den store sjøstjernen Pycnopodia helianthoides. Og hvis du har lyst å se en gjeng sanddollars bli spist av en sjøstjerne til Sir David Attenboroughs behagelige kommentatorstemme så er det bare å snurre film:

Hey hey :)

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.