En kaldblodig vegetarianer

04/12/2014
2 min read
En kaldblodig vegetarianer
8318162242_7ae3246c3c_b
Haviguan som soler seg (foto: blinkingidiot),

Han har pigger, reptiløyne og klør. Men selv om utseende kan virke fryktinngytende er han ikke mye til trussel for omgivelsene, og dietten består i hovedsak av makroalger. Han sitter stille i fjæra, der han går i ett med den knudrete, steinete kysten. På en varm stein sitter han og venter på riktig tidspunkt.

Iguaner er vekselvarme, som betyr at kroppstemperaturen varierer med omgivelsene. Når iguanen er kald fungerer kroppen dårligere, og derfor sitter han og varmer seg i sola. Når kroppen har blitt tilstrekkelig varm vagger han av gårde mot de livsfarlige brenningene og det kalde vannet. Der ute, under overflaten, på opptil ni meters dyp finnes det nemlig god mat – rødalger. Men kroppen blir fort kald igjen og han må være kjapp, for det er bare de sterkeste som klarer svømmeturen der både kraftige bølgeslag mot steiner og farlige predatorer skal forseres. Han er heldigvis en av dem. De resterende 95 % av haviguanene som lever på Galapagosøyene spiser heller alger i fjæra, når vannet står lavest.

Haviguaner på tur
Haviguaner på tur (foto: mtchm).

De største og sterkeste hannene er de mest attraktive partnerne, og man skulle kanskje også tro at de sterkeste og tøffeste hannene og hunnene hadde størst sjanse for å overleve i en tøff verden. Slik er det imidlertid ikke alltid. Når El Niño rammer Galapagos blir nemlig tilgangen på mat redusert, og fordi de største individene også er de som trenger mest mat, er det i mange tilfeller disse som bukker under for sulten først. Derfor varierer også størrelsesfordelingen på individene i haviguanpopulasjonene regelmessig opp og ned. (Les om El Niño her)

Ja, også nyser de… Eller… De gjør noe som ligner på å nyse. I prosessen skiller de ut salt via kjertler i hodet. Saltet danner skorper som gir hodet en lysere farge enn resten av kroppen. En annen tilpasning til en marin livsstil, som skiller haviguanene fra sine mer landlige slektninger, er den flate halen. Halen gjør dem til mer effektive svømmere.

Fat_Marine_Iguana_opens_wide!
(foto: Eric Chan)

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.