, ,

Lille Petter havedderkopp

05/12/2014
2 min read
Lille Petter havedderkopp
Havedderkopper finnes i alle verdens hav. I Norge har vi ca. 40 arter. Foto: Ukjent
Havedderkopper finnes i alle verdens hav. I Norge har vi foreløpig talt rundt 40 arter. Foto: Ukjent

I dag kan du lese om et marint bunndyr som mange ikke kjenner så godt, nemlig  havedderkoppen. Den ser kanskje litt skummel ut, men er ikke farlig. De finnes i alle verdens hav, helt fra strandsonen og ned på flere tusen meters dyp.

havedderkopp_Colossendeis proboscidea
Den største norske arten Colossendeis proboscidea har en beinvidde på 25 centimter. Foto: Ukjent

Falsk edderkopp

Man har lenge trodd at havedderkopper er leddyr, men nyere forskning har vist at denne dyregruppen antagelig er en helt egen rekke. Det betyr at havedderkopper ikke er ekte edderkopper, men heller en meget fjern slektning.

I norske farvann er havedderkoppene relativt små, med kroppslengder fra et par millimeter til 5 centimeter. Det er beina som er lange på denne dyregruppen. Den største arten i norske havområder er Colossendeis proboscidea. Den har en beinvidde på 25 centimter (se bilde over). Den største arten i verden er Colossendeis colossea, også kjent som gigant havedderkopp. Den finnes i Middelhavet og i Karibiske hav, og  lever helt oppe i fjæra og ned på flere tusen meters dyp. Gigant havedderkopp kan ha en benvidde på opp mot 70 centimeter.

Colossendeis colossea (også kalt giant sea spider) er hittil verdens største havedderkopp. Foto: Ukjent
Colossendeis colossea (også kalt Giant sea spider) er hittil verdens største havedderkopp. Legg merke til snabelen som er lengre enn selve kroppen. Her sitter munnen. Snabelen brukes til å suge ut næring av for eksempel en sjøanemone. Foto: Ukjent

Lettbeinte fakta om havedderkopper

  • Havedderkopper har som hovedregel 4 par leddbein, og et par «eggbærende» bein (ovigerer). Ovigerene benyttes under parringsritualet og til rengjøring av kroppen. Hannen benytter disse også til å bære eggene frem til de klekkes.
  • Havedderkopper har ikke pusteorganer. Kroppen er så liten og beina så tynne at gassutvekslingen skjer direkte fra og til kroppen, fra vannmassene rundt.
  • Havedderkopper beveger seg svært sakte. De kan enten gå langs bunnen  eller de kan «hoppe» og bruke beina for å sveve i vannsøylen med.
  • De er rovdyr eller åtselsetere. Maten går for det meste i sjøanemoner, børstemark, svamp og nesledyr. Den bruker en snabel til å suge ut næring av byttedyret sitt. (Se bilde over).

Her kan du se en intetanende havedderkopp fanget på film.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.