Luke 4: Havets daglige brød

04/12/2023
4 min read
Luke 4: Havets daglige brød
En brødsvamp på stranden i Fjellerup i Danmark. Svampens naturlige farge er kremfarget hvit eller grå, og ser jo litt ut som et brød? Foto: (C) Biopix/K. Andersen. Bildet har begrenset gjenbruk og brukt med tillatelse. Brødkrummesvamp foto – billede 42409 (biopix.dk)

Dette er ikke et innlegg om Jesu legeme eller annet som du kanskje forbinder med bibelske begreper. I dagens luke er det mest biologiske begreper om et brød fra havet, som ikke kan spises (hvis du ikke tilfeldigvis er en snegle eller sjøstjerne da). Halleluja, Hal..ichondria panicea!

En stemme til brødsvampen

Noe av det mest takknemlige med å lage marin julekalender er å kunne være et talerør for de som ikke har en stemme. I dag gir vi vår stemme til brødsvampen. Og starter da med å skryte av at svamper er såpass spesielle at de har sitt eget underrike «Parazoa» i den biologiske systematikken. Svamper er også de mest primitive dyrene i havet som har mer enn en celle (de er altså flercellede dyr). De har ikke nerver eller indre organer, men er på en måte mange enkeltceller som jobber sammen og har ulike roller for at svampen skal få i seg mat og skille ut avfallsstoffer.

Brødsvamp med de karakteristiske «vulkanene». Dette er et typisk trekk for brødsvamp som vokser i områder med lite strømninger. Foto: Erling Svensen. Gjengitt med tillatelse.

Svamper spiser ved å filtrere vannet gjennom kroppen og lever av små partikler og bakterier i vannet. De fester seg til et fast underlag som stein og skipskrog og stå der resten av livet. Brødsvamp formerer seg ved at egg blir befruktet av en spermcelle. Det befruktede egget blir til en larve som slippes ut fra svampen og reiser avgårde med havstrømmene til larven finner et passende sted å slå seg ned for å bli en svamp.

En brødsvamp på kloss hold. Denne brødsvampen har en mikroalge boende inni seg som gir den en grønn farge. Foto: Minette Layne – Flickr, CC BY-SA 2.0, Wikimedia

Vårt «daglige brød» brødsvampen (Halichondria panicea) er ganske vanlig å finne på grunt vann langs hele kysten, men er ikke så lett å identifisere. Den trives både i områder utsatt for sterk strøm og beskyttede områder. Formen på brødsvampen endres utfra hvordan strømforholdene er der den vokser. Det gjør at individer kan ha ganske forskjellig utseende selv om det er samme art. Den kan også ha et bredt spekter av farger fra både kremfarget hvit, grått, oransje til grønt.

Brødsvamp i Førlandsfjorden i Rogaland. Formen på svampen varierer etter hvor den vokser og er ikke alltid likt et brød. Foto: Glenn Solvang. Gjengitt med tillatelse.

I slekt med Svampebob

Hvis vi går ut fra den animerte figuren Svampebob er av typen badesvamp (Spongia officinalis) som faktisk er virkelige svamper fra Middelhavet, så hører både brødsvampen og Svampebob til samme klasse av «horn og kiselsvamper».

Lukten av krutt om morgenen

Det er ingenting som lukten av et ferskt hjemmebakt brød om morgenen mener mange. Men vår brødsvamp har en helt annen lukt. Et kjennetegn for brødsvampen er nemlig at den lukter krutt.

Må ikke forveksles med «havnespy»

Det fort gjort å tro at dette er den fremmede arten havnespy, men dette er brødsvamp. Havnespy kan ha samme farge, men har en glattere overflate. Brødsvampen er ru i overflaten. Legg igjen merke til «vulkanene». Bildet er fra Tjärnö i Sverige. Foto: Rune Aae. Gjengitt med tillatelse.

Dere har sikkert hørt om den ekle fremmede arten havnespy som har fått mediaoppmerksomhet i Norge den siste tiden. Havnespy (Didemnum vexillum) skaper problemer fordi den kan bre seg veldig raskt og dekke til andre fastsittende arter og dermed kvele annet liv på havbunnen. Havnespy er ikke svamp, men et sekkdyr. De fleste kystkommuner i Sør-Norge ønsker å fjerne havnespyet slik at man forhindrer den å etablere seg i nye områder langs norskekysten. Men da avslutter vi med et viktig budskap fra brødsvampen: Vi må for all del ikke forveksle vår venn brødsvampen med havnespy. Amen!

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.