, ,

Luke 6: Utradisjonell filmstjerne

06/12/2014
2 min read
Luke 6: Utradisjonell filmstjerne

Alle husker klovnefisken Nemo, sjarmøren på avveie i animasjonsfilmen Oppdrag Nemo. Men i virkeligheten er klovnefisker mye rarere enn i den polerte film-versjonen. Les avsløringene her!

Klovnefisker er faktisk ikke én art, men 30 ulike arter. Arten Amphiprion ocellari var modell for den stripete Nemo, men andre klovnefisker kan ha andre mønstre og farger. Vi finner klovnefisker i tropiske hav, i Indiahavet og Stillehavet. Med det fargerike utseendet er klovnefisker populære akvariefisk. Men fangst av akvariefisk kan skade både korallrev og de ville fiskebestandene, så pass på at du kjøper fisk født i fangenskap om du må!

 

Det finnes mange ulike arter klovnefisker. Denne, Amphiprion sandaracinos, kjennetegnes av en skarp oransje farge og en hvit stripe.
Det finnes mange arter klovnefisker. Amphiprion sandaracinos kjennes igjen på den oransje fargen med en hvit stripe langs ryggen. Foto: Wikimedia Commons

 

Klovnefisker kalles også anemonefisk fordi de lever i symbiose med sjøanemoner. I en symbiose drar begge parter nytte av samarbeidet. Klovnefisken rengjør anemonen for parasitter, i tillegg til at anemonen kan spise avfallstoffer som fisken skiller ut. Til gjengjeld får klovnefisken beskyttelse inne blant tentaklene til sjøanemonen. Disse er nemlig giftige for andre dyr, men klovnefisker har et spesielt hudlag som gjør dem immune mot sjøanemonens nesleceller. Det er usikkert om dette hudlaget er et kjemisk forsvar som klovnefiskene utvikler selv, eller en slags kamuflasje klovnefiskene lager ved å gni seg inn i sjøanemonen. Men virker, det gjør det!

 

Arten Ocellaris klovnefisk (Amphiprion ocellari) er den klovnefisken de fleste av oss kjenner til, gjennom filmen Oppdrag Nemo (2003). Foto: WIkimedia commons
Arten Ocellaris klovnefisk (Amphiprion ocellari) ble kjent gjennom filmen Oppdrag Nemo (2003). Foto: WIkimedia Commons

 

Klovnefisker lever gjerne i grupper i samme anemone. Den dominante fisken er en hunn, mens alle de andre fiskene i gruppen er hanner. Den største hannen parer seg med hunnen, og det er han som tar seg av avkommet. Sånn sett er den overbeskyttende pappaen Marlin fra Nemo-filmen ikke tatt helt ut av det blå.

Alle klovnefisker fødes som hanner, så hvor kommer hunnen fra? Jo, når hunn-fisken dør tar den største av hannene over sjefsrollen og skifter kjønn! Den nest største hannen vil da vokse og ta over rollen som make. Dette høres kanskje sprøtt ut, men kjønnskifte er faktisk ikke så uvanlig blant fisk. For eksempel har leppefiskene du finner langs Norskekysten virkelig utradisjonelle kjønnsroller. Vi håper på en film-oppfølger der Nemo har blitt voksen dame!

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.