Luke 6: Utradisjonell filmstjerne

06/12/2014

Alle husker klovnefisken Nemo, sjarmøren på avveie i animasjonsfilmen Oppdrag Nemo. Men i virkeligheten er klovnefisker mye rarere enn i den polerte film-versjonen. Les avsløringene her!

Klovnefisker er faktisk ikke én art, men 30 ulike arter. Arten Amphiprion ocellari var modell for den stripete Nemo, men andre klovnefisker kan ha andre mønstre og farger. Vi finner klovnefisker i tropiske hav, i Indiahavet og Stillehavet. Med det fargerike utseendet er klovnefisker populære akvariefisk. Men fangst av akvariefisk kan skade både korallrev og de ville fiskebestandene, så pass på at du kjøper fisk født i fangenskap om du må!

 

Det finnes mange ulike arter klovnefisker. Denne, Amphiprion sandaracinos, kjennetegnes av en skarp oransje farge og en hvit stripe.

Det finnes mange arter klovnefisker. Amphiprion sandaracinos kjennes igjen på den oransje fargen med en hvit stripe langs ryggen. Foto: Wikimedia Commons

 

Klovnefisker kalles også anemonefisk fordi de lever i symbiose med sjøanemoner. I en symbiose drar begge parter nytte av samarbeidet. Klovnefisken rengjør anemonen for parasitter, i tillegg til at anemonen kan spise avfallstoffer som fisken skiller ut. Til gjengjeld får klovnefisken beskyttelse inne blant tentaklene til sjøanemonen. Disse er nemlig giftige for andre dyr, men klovnefisker har et spesielt hudlag som gjør dem immune mot sjøanemonens nesleceller. Det er usikkert om dette hudlaget er et kjemisk forsvar som klovnefiskene utvikler selv, eller en slags kamuflasje klovnefiskene lager ved å gni seg inn i sjøanemonen. Men virker, det gjør det!

 

Arten Ocellaris klovnefisk (Amphiprion ocellari) er den klovnefisken de fleste av oss kjenner til, gjennom filmen Oppdrag Nemo (2003). Foto: WIkimedia commons

Arten Ocellaris klovnefisk (Amphiprion ocellari) ble kjent gjennom filmen Oppdrag Nemo (2003). Foto: WIkimedia Commons

 

Klovnefisker lever gjerne i grupper i samme anemone. Den dominante fisken er en hunn, mens alle de andre fiskene i gruppen er hanner. Den største hannen parer seg med hunnen, og det er han som tar seg av avkommet. Sånn sett er den overbeskyttende pappaen Marlin fra Nemo-filmen ikke tatt helt ut av det blå.

Alle klovnefisker fødes som hanner, så hvor kommer hunnen fra? Jo, når hunn-fisken dør tar den største av hannene over sjefsrollen og skifter kjønn! Den nest største hannen vil da vokse og ta over rollen som make. Dette høres kanskje sprøtt ut, men kjønnskifte er faktisk ikke så uvanlig blant fisk. For eksempel har leppefiskene du finner langs Norskekysten virkelig utradisjonelle kjønnsroller. Vi håper på en film-oppfølger der Nemo har blitt voksen dame!


Denne posten ble skrevet av: Kristina Kvile


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr