, , ,

Luke 8: Minsten

08/12/2018
4 min read
Nærbilde av Norges minste fisk og det første dokumenterte funnet av småkutling i Norge. Foto: © Rudolf Svensen/www.uwphoto.no

Bak dagens luke skjuler det seg noe så bittelite, at du faktisk kan ha vanskeligheter med å i det hele tatt se den. I dag handler det om Europas og Norges minste fisk, småkutlingen, eller Lebetus guilleti som er det vitenskaplige navnet. I november 2016 ble småkutlingen fotografert og påvist for første gang, utenfor kysten av Vestlandet. 

Studerte kutlinger på internett

Frem til 2016 ble ulkekutlingen, som også er en Lebetus-art, regnet som Norges minste fisk, med sine 4 cm fra hode til haletipp. Men det skulle vise seg at det faktisk var en enda mindre fisk i kongeriket Norge.

Foranledningen til funnet var at Dr. Ulrich Schliewen, som forsker på kutlinger ved «De bavariske samlinger» i München, satt og studerte bilder av kutlinger på internett. Han kom over et bilde av en kutling som undervannsfotograf Espen Rekdal hadde tatt i Øygarden på 90-tallet. Fisken var identifisert som ulkekutling, men Dr. Schliewen var usikker på om dette var rett. Kunne dette faktisk være småkutling? Siden jeg på den tiden samarbeidet med Dr. Schliewen om å samle inn og registrere kutlinger i Norge, ble det til at Leif Bruntveit, Åge Jakobsen og jeg tok oss en dykketur til Øygarden for å lete etter denne mikroskopiske fisken.

Ikke lett å finne Norges minste fisk

Glad dykker på overflaten med dagens fangst. Foto: © Åge Jakobsen.

For å finne småkutlingen dykket vi og lå på bunnen mens vi strøk hånden bortover skjellsanden for å få fisken til å flytte på seg. Dette gjorde vi for å i det hele tatt kunne oppdage den. Å oppdage en småkutling som ligger i ro, er bortimot umulig. Vi var ekstremt heldige! 2 timer inne i første dykket så jeg noe som beveget seg foran dykkehansken min. Det ble fort klart at det var en fisk og ikke en reke eller annet dyr. Småkutlingen ble behørig fotografert før den ble fanget og tatt med til overflaten.

Fisken ble sendt til Tyskland for identifisering og DNA-test. Noen uker senere ble funnet bekreftet. Norges første eksemplar av småkutling var registrert. Senere har vi funnet 3 stykker til, så foreløpig er 4 eksemplar av Lebetus guilleti funnet i Norge.

Småkutling nummer 3 og 4 som er registrert i Norge og undertegnedes fingertupp. Foto: © Rudolf Svensen/www.uwphoto.no

Rolig liten luring

Småkutlingen blir maksimalt 2,4 cm lang og lever bare 1 år. Den er utrolig godt kamuflert, og stoler slik på sin evne til å gå i ett med skjellsanden den lever på, at den ikke beveger seg inntil den blir berørt. Det er registrert noen få eksemplar fra De Britiske Øyer og Danmark og kun 1 eksemplar er funnet i Sverige ved Tjarnø i 2003. Den er utbredt i Middelhavet og videre sørover.

Lite er kjent om småkutlingen sitt levevis, men i fangeskap har Dr.Ulrich Schliewen dokumentert at småkutlingen kan produsere et svakt rødt lys. Høyst sannsynlig har småkutlingen bodd i Øygarden i mange år før vi fant den. Noe som indikerer at det antakelig er mye uoppdaget spennende dyreliv rett utenfor stuedøra vår.

Denne posten er skrevet av gjesteforfatter Rudolf Svensen. Rudolf har alltid vært lidenskapelig interessert i livet under vann. Og har naboer som mener Rudolf anser Breiaviki som en forlengelse av sin egen hage. Her kan han ofte bli observert med lommelykt og dykkerdrakt en sen kveld. Rudolf er en kjent undervannsfotograf i Norge og har en stor bildeportfolie på www.uwphoto.no. Noen av bildene hans kan du se på norske frimerker.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.