Luke 8: Havets kjempe

08/12/2013

En vakker blåhval svømmende i blått hav.

Blåhvalen (Balaenoptera musculus) er verdens største dyr. Foto: Ukjent.

Bak luke 8 er blåhvalen! Heldigvis har vi nok av plass på serveren til å inkludere den i julekalenderen;) Dette er det største dyret som noen gang har eksistert. Ever!

For å illustrere hvor stor blåhvalen er, så veier tunga like mye som en elefant (rundt 4 tonn) og hjertet er like stort som en bil. Den største blåhvalen som er målt var 34 meter langt og veide opp mot 200 tonn. Ironisk nok lever den av den samme maten som den lille silda, nemlig krill. Hver dag spiser blåhvalen opp mot 4 tonn krill.

Den eldste blåhvalen som er registrert var 110 år gammel, vanligvis blir de mellom 80 -90 år.

Ryggfinnen til blåhvalen er bitteliten.

Blåhvalen er kjempestor, men ryggfinnen ganske så liten (omkring 40 cm ) (Foto: Wikipedia).

Blåhvalen kan ses i norske farvann

I løpet av året «hvalfarter» den nordatlantiske bestanden av blåhval opp og ned langs Den midtatlantiske rygg, mellom de to vulkanske øyene Island og Azorene.  Den ses i utgangspunktet sjeldent i våre farvann, men sommeren 2012 ble blåhvaler observert både ved iskanten i Barentshavet og Svalbard. Norsk Polarinstitutt registrerer blåhval i Norge og det ser ut til at antall observasjoner øker (les mer her). Og det kan være gode nyheter, for verdensbestanden av blåhval er truet etter stortstilt jakt helt frem til 1966. Da ble verden enige om at all jakt på blåhval skulle stanse.

Trenger du å stresse ned? Da anbefaler vi deg å se på denne videoen med to svømmende blåhval – det gir ro i sjela det!

https://youtu.be/IsHzLU-wkKo 


Denne posten ble skrevet av: Marianne Olsen


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr