,

Havets kjempe

08/12/2013
2 min read
En vakker blåhval svømmende i blått hav.
Blåhvalen (Balaenoptera musculus) er verdens største dyr. Foto: Ukjent.

Bak luke 8 er blåhvalen! Heldigvis har vi nok av plass på serveren til å inkludere den i julekalenderen;) Dette er det største dyret som noen gang har eksistert. Ever!

For å illustrere hvor stor blåhvalen er, så veier tunga like mye som en elefant (rundt 4 tonn) og hjertet er like stort som en bil. Den største blåhvalen som er målt var 34 meter langt og veide opp mot 200 tonn. Ironisk nok lever den av den samme maten som den lille silda, nemlig krill. Hver dag spiser blåhvalen opp mot 4 tonn krill.

Den eldste blåhvalen som er registrert var 110 år gammel, vanligvis blir de mellom 80 -90 år.

Ryggfinnen til blåhvalen er bitteliten.
Blåhvalen er kjempestor, men ryggfinnen ganske så liten (omkring 40 cm ) (Foto: Wikipedia).

Blåhvalen kan ses i norske farvann

I løpet av året «hvalfarter» den nordatlantiske bestanden av blåhval opp og ned langs Den midtatlantiske rygg, mellom de to vulkanske øyene Island og Azorene.  Den ses i utgangspunktet sjeldent i våre farvann, men sommeren 2012 ble blåhvaler observert både ved iskanten i Barentshavet og Svalbard. Norsk Polarinstitutt registrerer blåhval i Norge og det ser ut til at antall observasjoner øker (les mer her). Og det kan være gode nyheter, for verdensbestanden av blåhval er truet etter stortstilt jakt helt frem til 1966. Da ble verden enige om at all jakt på blåhval skulle stanse.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.