,

Luke 7: Håkjerringa (Somniosus microcephalus)

07/12/2013
3 min read
Luke 7: Håkjerringa (Somniosus microcephalus)
Havets kjempe

Siden vi allerede har postet et innlegg om håkjerringa, skal dette julekalenderinnlegget ta for seg mer bizarre og kanskje ukjente deler av historien om denne arten.

 

En egenskap ved håkjerringa som har ført til mange gode historier både blant fiskere og forskere er dyrets ukritiske inntak av mer eller også ofte mindre egnet føde. Ifølge fiskeri.no rapporterte Hans Strøm i 1906 at det var funnet en hel geit i magen på et eksemplar. Frithjof Nansen skal også ha blitt nokså forundret da han fant sel, diverse fisk, hvalspekk og dessuten et helt reinsdyr blant håkjerringers mageinnhold. Ellers er det rapportert funn av fiskeutstyr, malespann og malekoster… – Tja, vi kan vel trygt si at håkjerringa er en altetende hai.

Kjøttet til håkjerringa er visstnok giftig når det er ferskt. Etter tørking, utvanning eller graving kan det derimot spises, og enkelte regner det til og med som velsmakende. Marinbiologenes representant har faktisk smakt den islandske delikatessen, hákarl (gravet håkjerring), og kommer nok aldri til å prøve det igjen – for å si det sånn.

Håkjerringa er ikke alene der den svømmer majestetisk gjennom iskalde vannmasser. De fleste håkjerringer har nemlig en parasitt hengende i hvert øye. Den parasittiske copepoden Ommatokoita elongata reduserer haiens synsevne, men hvorvidt den hemmer haiens jakt- eller navigasjonsevner er ukjent.

Og selv om dette står i det tidligere nevnte innlegget: Håkjerringa er en utrolig sleip predator. Til tross for sitt dårlige syn og sin treghet er den i stand til å få i seg byttedyr som for eksempel leken og fartsfylt sel. Haiforskere tror at håkjerringa sniker seg inn på sovende bytter for deretter å gnafse dem i seg før de våkner…

Noen som kunne tenke seg et lite isbad?

 


 

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.