Luke 9: Spøkelseskreps (fam. Caprellidae) – kaldblodige saker
,

Luke 9: Spøkelseskreps (fam. Caprellidae) – kaldblodige saker

09/12/2013
2 min read

Spøkelseskreps
Spøkelseskreps av arten Pariambus typicus (Foto: Wikipedia)

Spøkelseskreps (familie Caprellidae) er en gruppe små, marine krepsdyr (amfipoder) som varierer i størrelse fra 1 mm til opptil 2-3 cm. På grunn av sine trådlignende og hengslete utseender er de godt gjemt blant trådformede alger, tang, hydroider og bryozoer. Mange arter er også i stand til å skifte farge for ekstra god kamuflasje. Spøkelseskreps er en samlebetegnelse på 88 slekter! Her snakker vi altså om mange forskjellige arter.

Japansk spøkelseskreps er godt kamuflert
Japansk spøkelseskreps er godt kamuflert

Hos de fleste arter spøkelseskreps har hannen og hunnen markant forskjellig utseende, spesielt i forhold til størrelse. Stort sett er hannen mye, mye større enn hunnen. Paring kan kun foregå når hunnen gjennomgår skallskifte. Hunnen hos noen arter dreper hannen etter paringen er gjennomført. Da bruker hunnen gifttorner på de fremste beina sine (‘gnathopods 1’ i figuren nedenfor) til å sprøyte hannen full av gift!

Spøkelseskrepsanataomi
Figur som viser den generelle anatomien til en hunn (Wikipedia)

Men selv om hunnen er en kaldblodig sex-morder, kan omsorgen for avkommet virke litt mer sympatisk. Hunnen tar vare på de befruktede eggene ved hjelp av noen utvekster på bakkroppen kalt rugeposer (‘brood pouches’ i figuren). Først når eggene er modne for klekking slipper hun løs et mylder av små, nye spøkelseskreps.

 

Conversations One so far

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

K Read More

Akvakultur14/12/2020

Kjært barn/fisk har mange namn

I dagens post ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.