, ,

Hans kongelige høyhet Blekkspruten

16/12/2013
4 min read
Hans kongelige høyhet Blekkspruten
Blekksprut_Kristina
Det finnes omkring 800 arter av blekksprut. Noen av artene kan forandre både farge og form og dermed gå i ett med omgivelsene. Foto: Kristina Kvile.

Bak dagens luke er et bløtdyr, som er i slekt med snegler og blåskjell, og som har utviklet seg over millioner av år til et svært intelligent og avansert dyr. Ja, dette er ekte konger, for de har nemlig blått blod! Men de er helt konge av også andre grunner.

Blekkspruter finnes i alle hav og ved alle dyp. Og i alle størrelser, fra småttinger på størrelsen med en fingernegl, til den 13 meter store kjempeblekkspruten. Grunnen til at blekkspruten har blått blod er at blodcellene dens inneholder kobberioner, i stedet for jernioner slik som våre blodceller. Dette er en tilpasning til ekstreme omgivelser, som minusgrader og kokende varmt vann.

Vampyrblekkspruten lever i dypet.
Vampyrblekkspruten er tilpasset et liv i dypet. Det latinske artsnavnet Vampyroteuthis infernalis betyr «vampyren fra helvete». Ironisk nok er dette den eneste blekkspruten som ikke jakter på levende bytte, men som lever av andres matrester. Den ser kanskje skummel ut, men den blir bare 30 centimeter. Foto: Ukjent.

Utbryterkonger

Blekkspruten er en utbryterkonge, og med sin svært fleksible kropp, vil den kunne komme seg ut av et akvarium, hvis det ikke er tilstrekkelig sikret. Noen arter klarer seg også fint i korte perioder i luft, en tilpasning til jakt etter mat i fjærepytter. Fiskere har opplevd å få besøk av blekksprut som klatrer opp i båtene, og deretter forsyner seg av krabbefangsten ombord. Modig er den og, tydeligvis!

Her kan du se en video med den fantastiske utbryterkongen:

Kamuflasjekonger

nnx-054-camouflage-octopus
Blekkspruten er en mester i kamuflasje. Kan du se blekkspruten på bildet over? Trykk på bildet og se en videosnutt der den endrer farge og form for å gå i ett med omgivelsene.

Blekkspruten har en fantastisk evne til å kamuflere seg og den skifter farge fortere enn en kameleon.  De aller mest utrolige kamuflasjemesterne er sepiablekkspruten. Hvordan sepiablekkspruten klarer å imitere den eksakte fargen til sine omgivelser,  er et mysterium. I dag har forskere funnet ut at blekkspruten har flere lag med millioner av farge- og lysproduserende celler under hudlaget. Når disse cellene jobber sammen, får blekkspruten et bredt utvalg av ulike farge- og lyskombinasjoner å benytte seg av. Forskere vet enda ikke helt hvordan sepiablekkspruten «oppfatter» fargene i omgivelsene, men den er tydeligvis ikke avhengig av å se fargene, da den er fargeblind og endrer farger også i stummende mørke. (Vi får vel nesten bare stole på at det er sant?)

424px-Cuttlefish_color
Sepiablekksprut som skifter farge. Disse to bildene er det samme individet tatt i løpet av noen sekunder. Foto: Wikipedia.

«Vise» konger

Det blir ingen jul uten noen vise konger.  Da er det godt å vite at blekkspruter er det smarteste bløtdyret i verden. De har en relativt stor hjerne og godt utviklet sanseorganer. De kan bruke verktøy og lære gjennom å prøve og feile. Dette betyr at blekkspruten også har evnen til å huske det den lærer. Se for eksempel denne videosnutten med en blekksprut som åpner et syltetøyglass.

cutterfish_1
Sepiablekksprut lever i tropiske og tempererte områder som i Det indiske hav, men også i Middelhavet. De er relativt små i størrelsen, den største arten blir rundt en halv meter. Foto: Kristina Kvile.

Vil du lese mer om blekkspruten? Da finnes det et tidligere innlegg på bloggen om blekksprut her:

http://blog.marinbiologene.no/2013/02/blekkspruten-ingen-over-ingen-ved-siden.html

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.