Luke 17: Koffertfisk – fra fisk i boks til Mercedes-Benz

17/12/2013

Den er bemerkelsesverdig kantete, har bittesmå svømmefinner og ser litt klønete ut der den svømmer. Da bil-ingeniører tok kontakt med forskere innen biologi og fluiddynamikk for å finne inspirasjon til en ny, energieffektiv og sikker bil var det få som forventet at denne raringen skulle dukke opp som kandidat. Men opphavet til Mercedes-Benz konseptbil Bionic Car er faktisk den gule koffertfisken (Ostracion cubicus).

En ung gul koffertfisk (Ostracion cubicus). Ville du kjørt rundt i denne? (Foto: Richard Ling, Creative Commons - http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/deed.en)

En ung gul koffertfisk (Ostracion cubicus). Ville du kjørt rundt i denne? (Foto: Richard Ling, Creative Commons)Koffertfisker (fam. Ostraciidae), oftest kjent som boxfishes finnes på midlere breddegrader i Atlanterhavet, Stillehavet og Indiahavet. Familien består ifølge FishBase av 25 kjente arter. Alle koffertfisk er dekket av sekskantede, platelignende skjell som danner et sammenhengende panser rundt fisken kropp – selvfølgelig med unntak av hull til øyne, finner, halefinne og områder mat ska inn eller ut :-) Dette er rett og slett og bokstavelig talt en fisk inni en boks, og det beskyttende panseret er en av årsakene til at få dyr spiser de voksne eksemplarene.

Koffertfisk fra den Persiske Gulf, Kish Island (Foto: Hamed Saber, Creative Commons - http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)

Koffertfisk fra den Persiske Gulf, Kish Island (Foto: Hamed Saber, Creative Commons)

I tillegg til harde skjell er det en annen årsak til at koffertfisk ikke er særlig attraktiv mat. Mange av dem skiller nemlig ut gift når de blir stresset (les f.eks. denne artikkelen). Derfor er de også vanskelige å holde i akvarier med annen fisk.

Den gule koffertfisken ser kanskje ikke spesielt elegant ut, og ikke svømmer den særlig raskt, – men til gjengjeld bruker den veldig lite energi på å bevege seg. Fiskens form gir lite turbulens når vann (eller luft) beveger seg over den, noe som gir en relativt liten motstand. Dette er grunnen til at Merzedes-Benz valgte den som “modell” for sin energieffektive “bionic car” (biology+technics). Og selv om den ferdigbygde utgaven fra 2005 er og blir en konseptbil, og nøklene til en slik neppe ligger under noens juletre, har den vært med på å forme tankegangen og utviklingen i funksjonelt design. Det synes vi fortjener en plass i årets julekalender.

Mercedes-Benz bionic car

Mercedes-Benz bionic car

Undertegnede kan anbefale et google bildesøk på «boxfish» – spesielt dersom smilebåndet trenger øvelse. God fornøyelse!


Denne posten ble skrevet av: Guri Sogn Andersen


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr