Luke 17: Koffertfisk – fra fisk i boks til Mercedes-Benz
,

Luke 17: Koffertfisk – fra fisk i boks til Mercedes-Benz

17/12/2013
2 min read

Den er bemerkelsesverdig kantete, har bittesmå svømmefinner og ser litt klønete ut der den svømmer. Da bil-ingeniører tok kontakt med forskere innen biologi og fluiddynamikk for å finne inspirasjon til en ny, energieffektiv og sikker bil var det få som forventet at denne raringen skulle dukke opp som kandidat. Men opphavet til Mercedes-Benz konseptbil Bionic Car er faktisk den gule koffertfisken (Ostracion cubicus).

En ung gul koffertfisk (Ostracion cubicus). Ville du kjørt rundt i denne? (Foto: Richard Ling, Creative Commons - http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/deed.en)
En ung gul koffertfisk (Ostracion cubicus). Ville du kjørt rundt i denne? (Foto: Richard Ling, Creative Commons)


Koffertfisker (fam. Ostraciidae), oftest kjent som boxfishes finnes på midlere breddegrader i Atlanterhavet, Stillehavet og Indiahavet. Familien består ifølge FishBase av 25 kjente arter. Alle koffertfisk er dekket av sekskantede, platelignende skjell som danner et sammenhengende panser rundt fisken kropp – selvfølgelig med unntak av hull til øyne, finner, halefinne og områder mat ska inn eller ut :-) Dette er rett og slett og bokstavelig talt en fisk inni en boks, og det beskyttende panseret er en av årsakene til at få dyr spiser de voksne eksemplarene.

Koffertfisk fra den Persiske Gulf, Kish Island (Foto: Hamed Saber, Creative Commons - http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en)
Koffertfisk fra den Persiske Gulf, Kish Island (Foto: Hamed Saber, Creative Commons)

I tillegg til harde skjell er det en annen årsak til at koffertfisk ikke er særlig attraktiv mat. Mange av dem skiller nemlig ut gift når de blir stresset (les f.eks. denne artikkelen). Derfor er de også vanskelige å holde i akvarier med annen fisk.

Den gule koffertfisken ser kanskje ikke spesielt elegant ut, og ikke svømmer den særlig raskt, – men til gjengjeld bruker den veldig lite energi på å bevege seg. Fiskens form gir lite turbulens når vann (eller luft) beveger seg over den, noe som gir en relativt liten motstand. Dette er grunnen til at Merzedes-Benz valgte den som “modell” for sin energieffektive “bionic car” (biology+technics). Og selv om den ferdigbygde utgaven fra 2005 er og blir en konseptbil, og nøklene til en slik neppe ligger under noens juletre, har den vært med på å forme tankegangen og utviklingen i funksjonelt design. Det synes vi fortjener en plass i årets julekalender.

Mercedes-Benz bionic car
Mercedes-Benz bionic car

Undertegnede kan anbefale et google bildesøk på «boxfish» – spesielt dersom smilebåndet trenger øvelse. God fornøyelse!

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

K Read More

Akvakultur14/12/2020

Kjært barn/fisk har mange namn

I dagens post ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.