,

Koraller

02/12/2013
3 min read

Har du hørt om marinbiologen som mener at det ikke blir jul uten «christmas corals»?

Jordbærkorall
Jordbæranemoner (som egentlig burde hett jordbærkorall, da den er en korall). Foto: Marianne Olsen.

Bak luke 2 skjuler det seg en stor gruppe dyr, nemlig koralldyr. Koraller er nesledyr i slekt med maneter og anemoner. Koraller finner du over hele verden, også i Norge (for eksempel på Hvaler og i Trondheimsfjorden). Selve koralldyret består av en myk kropp, kalt en polypp.  Noen koralldyr har et kalkskall og disse artene danner de kjente revene. Verdens største korallrev er «The Great Barrier Reef» i Australia.

Platekoraller
Platekoraller (koraller med ytre kalkskall) utenfor Bali. Foto: Kristina Kvile.

Dødelige harpuner

Felles for nesledyrene er de skumle neslecellene som skyter ut tråder med harpuner festet i enden. Disse harpunene bruker  korallen til kapre seg et et lite dyreplanktonmåltid. Harpunene kan inneholde gift som paralyserer byttet, eller har klebrige tråder som gjør det vanskelig for byttet å komme seg løs. Visste du at hver harpun bare kan brukes en gang og at det tar tre dager for korallen å lage en ny? Derfor har neslecellene utviklet et system for å unngå at harpunene skytes ut unødvendig. Cellene har små «alarmhår» som varsler om et bytte kommer borti hårene. I tillegg er det luktesensorer som «lukter» byttet i vannet. Disse to vil sammen utløse alarmen  og harpunene skytes da ut. Måltidet fortæres inne i polyppen.

Synkronisert formering

Det som kanskje er mest fasinerende med koraller er at de en gang i året,  når sola har gått ned, månen er full og korallen synes temperaturen er perfekt,  da slipper alle polyppene ut poser med egg og sperm i vannet. Forskere har funnet ut at de kan «lukte» at naboen har startet formering, og dermed skjer en «dominoeffekt» og alle setter i gang samtidig. Befruktningen skjer i vannsøylen.

Når alle korallene slipper ut egg og sperm i vannet, kan det nesten se ut som en snøstorm under vann.
Når alle korallene slipper ut egg og sperm i vannet, kan det nesten se ut som en snøstorm under vann.

Formeringen skjer til ulike tider, avhengig av hvor på jorden korallene er. Fordi det fortsatt er noen mysterier omkring hva som trigger fenomenet, er ingen som vet med sikkerhet når formeringen vil skje. På Great Barrier Reef skjer formeringen på deler av revet gjerne i slutten av november til begynnelsen av desember.

Se et kort videoklipp på Youtube her.

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.