Luke 18: Kragehaien – et ekte sjøuhyre?

18/12/2013

Et ekte monster? (Foto: Wikimedia commons)

Et ekte sjøuhyre? (Foto: Wikimedia commons)

Er du overtroisk? Bak luke 18 finner du et dyr som har fått folk til å tro på sjømonster.

Kragehaien (Chlamydoselachus anguineus) har blitt kalt et levende fossil fordi man trodde den tilhørte en gruppe utdødde haier. Selv om den kanskje ikke er like gammel som først antatt, kan dyr som lignet på kragehaien ha svømt rundt i havene helt siden dinosaurene gikk på landjorda. Kragehaien er sjelden, men finnes både i Atlanter- og Stillehavet og skal ha vært observert utenfor Norge.

Kragehaien har en lang, slange-aktig kropp på opp til 2 meter. Den har fleksible kjever som gjør den istand til å svelge store bytter, og mange rader av sylskarpe tenner. Faktisk opp til 300 tenner til sammen! De skarpe tennene gjør det nok vanskelig for et byttedyr å stikke av hvis det først er fanget. Med sitt skumle utseende kan kragefisken ha gitt opphav til den myteomspunnede havslangen. Om du tar et titt på klippet under skjønner du kanskje hvorfor.

Selv om det ikke er noe fiskeri på kragehaien blir den av og til tatt som bifangst. Siden den er såpass sjelden og har en lav reproduksjonsrate blir den derfor regnet som nær truet av den internasjonale Verdens naturvernunion IUCN.

 


Denne posten ble skrevet av: Kristina Kvile


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr