,

Luke 19: Juletremarken

19/12/2013
2 min read
Gul og blå juletremark
Juletremark (Spirobrancheus giganteus) er fargerike og ser ut som små juletrær. (Foto: Wikipedia).

Visste du at det finnes juletremark? Du trenger ikke være redd for å finne den blant julelys og glitter i juletreet ditt. Den bor selvfølgelig i havet og er vår luke nummer 19.

Hvorfor bare ha et juletre når du kan ha to?

Spirobranchus giganteus, Orange Christmas tree worm, Taveuni, Fiji-5026
Hver juletremark har to «juletrær» som stikker opp, mens resten av kroppen er begravd nede i korallen. Selve juletreet er markens pusteorgan (gjeller) og fungerer også som armer til å fange planteplankton i vannet med. (Foto: Ryanphotographic.com)

Juletremarken er vanlig hele året rundt og finnes i alle tropiske hav. Den er en faststittende liten børstemark på maks 3 cm, som slår seg ned på koraller ved å borre hodet sitt gjennom korallens overflate. Deretter lager den seg et beskyttende hjem i form av et kalkrør som den bor i. Den beveger seg aldri ut av huset sitt.

Når juletremarken aner fare, trekker den superfort hele «julestasen» inn i kalkrøret og slamrer igjen en liten dør (som på fagspråket kalles operculum). En amatørvideo med juletremark som trekker seg sammen, kan du se her. Det er egentlig ganske pussig at den gjemmer seg så fort, i og med at det er få kjente dyr som spiser juletremark. Ja, den virker  litt paranoid.

Juletremark finnes i mange varianter av farger, og er et veldig populært akvariumsdyr. Den gir også god julestemning, synes vi!

800px-Spirobranchus_giganteus_(assorted_Christmas_tree_worms)
Et utvalg av fargerike juletremark. (Foto: Wikipedia)

 

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

K Read More

Akvakultur14/12/2020

Kjært barn/fisk har mange namn

I dagens post ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.