,

Juletremarken

19/12/2013
2 min read
Gul og blå juletremark
Juletremark (Spirobrancheus giganteus) er fargerike og ser ut som små juletrær. (Foto: Nick Hobgood, CC BY-SA 3.0)

Visste du at det finnes juletremark? Du trenger ikke være redd for å finne den blant julelys og glitter i juletreet ditt. Den bor selvfølgelig i havet!

Hvorfor bare ha et juletre når du kan ha to?

Hver juletremark har to «juletrær» som stikker opp, mens resten av kroppen er begravd nede i korallen. Selve juletreet er markens pusteorgan (gjeller) og fungerer også som armer til å fange planteplankton i vannet med. (Foto: Nick Hobgood, CC BY-SA 3.0)

Juletremarken er vanlig hele året rundt og finnes i alle tropiske hav. Den er en faststittende liten børstemark på maks 3 cm, som slår seg ned på koraller ved å borre hodet sitt gjennom korallens overflate. Deretter lager den seg et beskyttende hjem i form av et kalkrør som den bor i. Den beveger seg aldri ut av huset sitt.

Når juletremarken aner fare, trekker den superfort hele «julestasen» inn i kalkrøret og slamrer igjen en liten dør (som på fagspråket kalles operculum). En amatørvideo med juletremark som trekker seg sammen, kan du se her. Det er egentlig ganske pussig at den gjemmer seg så fort, i og med at det er få kjente dyr som spiser juletremark. Ja, den virker  litt paranoid.

Juletremark finnes i mange varianter av farger, og er et veldig populært akvariumsdyr. Den gir også god julestemning, synes vi!

800px-Spirobranchus_giganteus_(assorted_Christmas_tree_worms)
Et utvalg av fargerike juletremark. (Foto: Nick Hobgood, CC BY-SA 3.0)

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.