Luke 19: Juletremarken

19/12/2013

Gul og blå juletremark

Juletremark (Spirobrancheus giganteus) er fargerike og ser ut som små juletrær. (Foto: Wikipedia).

Visste du at det finnes juletremark? Du trenger ikke være redd for å finne den blant julelys og glitter i juletreet ditt. Den bor selvfølgelig i havet og er vår luke nummer 19.

Hvorfor bare ha et juletre når du kan ha to?

Spirobranchus giganteus, Orange Christmas tree worm, Taveuni, Fiji-5026

Hver juletremark har to «juletrær» som stikker opp, mens resten av kroppen er begravd nede i korallen. Selve juletreet er markens pusteorgan (gjeller) og fungerer også som armer til å fange planteplankton i vannet med. (Foto: Ryanphotographic.com)

Juletremarken er vanlig hele året rundt og finnes i alle tropiske hav. Den er en faststittende liten børstemark på maks 3 cm, som slår seg ned på koraller ved å borre hodet sitt gjennom korallens overflate. Deretter lager den seg et beskyttende hjem i form av et kalkrør som den bor i. Den beveger seg aldri ut av huset sitt.

Når juletremarken aner fare, trekker den superfort hele «julestasen» inn i kalkrøret og slamrer igjen en liten dør (som på fagspråket kalles operculum). En amatørvideo med juletremark som trekker seg sammen, kan du se her. Det er egentlig ganske pussig at den gjemmer seg så fort, i og med at det er få kjente dyr som spiser juletremark. Ja, den virker  litt paranoid.

Juletremark finnes i mange varianter av farger, og er et veldig populært akvariumsdyr. Den gir også god julestemning, synes vi!

800px-Spirobranchus_giganteus_(assorted_Christmas_tree_worms)

Et utvalg av fargerike juletremark. (Foto: Wikipedia)

 


Denne posten ble skrevet av: Marianne Olsen


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr