Luke 6: Leppefisk -fargerike fisk med snodige kjønnsroller
,

Luke 6: Leppefisk -fargerike fisk med snodige kjønnsroller

06/12/2013
1 min read
En grønngylthann passer godt på avkommet.
En grønngylthann passer godt på avkommet.

Leppefiskene (Labridae) er ei gruppe fargerike fisk som er utbredt i både tropiske og tempererte strøk. Kjønnsrollene hos leppefiskene er ofte annerledes enn vi forventer i dyreriket. Åpne luke 6 for å finne ut hvorfor!

Det er grønngylt-hannen som bygger rede og har ansvaret for å ta vare på eggene. Noen grønngylt-hanner slipper unna ansvaret ved å late som om de er hunner («snikerhanner») og befrukte egg som allerede finnes i andre hanners rede!

En annen leppefisk, rødnebb/blåstål, er hunn og hann av samme art. De fleste blir født som hunn og skifter senere både farge og kjønn. Hos berggylten, den største leppefisken langs Norskekysten, blir alle fiskelarvene født som hunner. En stor hann regjerer over et harem av hunner, og når han dør tar en stor hunn over ledersetet ved å skifte kjønn.

Mange leppefisker er pussefisk som fjerner parasitter på større fisk, noe som i dag utnyttes i lakseoppdrett. Du kan lese mer om leppefisker i PhD-student Kims tidligere innlegg på marinbiobloggen.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

Akvakultur14/12/2020

Luke 14: Kjært barn/fisk har mange namn

Bak Luke 14 ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.