Luke 13: Hei hå…brann

13/12/2023
2 min read
Haisann:) Det er denne haien som gjør at spørsmålet «Finnes hvithai i Norge?» dukker opp i mediene hvert år, for håbrannen kan jo se ut som en hvithai i miniatyr. Foto: © naturepl.com  / Doug Perrine / WWF. Gjengitt med tillatelse.

Nei, vi har ikke hvithai i norske farvann, men noe som kanskje er enda kulere – nemlig håbrann.

Kul som det går an, møt Herr og Fru Håbrann

Håbrannen er en perfekt jeger tilpasset til sin måte å leve på gjennom millioner av år. Den er en nær slektning av sin mer berømte «fetter» – hvithaien. Begge er nemlig medlemmer av makrellhaifamilien.
Håbrannen kan bli 3 meter lang og veie opptil 250 kilo og er med det en av våre større haier. Arten lever typisk ute i de åpne havområdene der den jakter på fisk som makrell, sild og kolmule til middag.

Her kan du se en video på VGTV hvor Havforskningsinstituttet merker en håbrann på 200 kg.

Den sjette sans

Som alle haier, har håbrannen en sjette sans vi mennesker bare kan misunne den – geléfylte porer på snuten og ellers i hodeområdet kalt «lorenzinske ampuller». Disse ampullene bruker haien til å registrere selv ørsmå elektriske signaler, signaler som for eksempel kommer fra muskler som beveger seg hos byttedyr og hjertet som slår. Hva er vel kulere enn å svømme rundt i havet med sin egen metalldetektor på leting etter «gull» (les: mat)?

Svart senker natten seg…

Håbrann (Lamna nasus) har dessverre vært hardt beskattet fordi kjøttet regnes som en delikatesse. Men i dag er håbrannen fredet i EU og i Norge. Foto: NOAA/Wikipedia. Fritt gjenbruk.

Dessverre er håbrannen utrydningstruet i dag, både i internasjonale farvann og her hjemme i Norge. Det skyldes at haien har vært overfisket i lang tid. For å hjelpe håbrannen til å komme seg opp igjen på fote, kan du i alle fall avstå fra å kjøpe håbrannkjøtt du skulle finne i fiskedisken og å heller velge
en art med «grønt lys» fra WWF sin forbrukerguide kalt «Sjømatguiden». Så sørger vi sammen for at «natten ikke senker seg» for godt for Norges kuleste hai.

Dette innlegget er skrevet av gjesteforfatter Fredrik Myhre. Fredrik Myhre er marinbiolog og har gjort det å prøve å ta vare på livet i havet til en livsstil. Til daglig leder han havteamet i WWF Verdens naturfond og er også grunnlegger av organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han trives best under havoverflaten, med en dykkemaske på og fotokameraet i hånden

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.