, , ,

Luke 15: Sexy, dansende reker.

15/12/2015
2 min read
Luke 15: Sexy, dansende reker.

Bak dagens luke skjuler det seg en riktig snasen liten godbit som passer bra i disse forføreriske julebordstider.

En utfordrende reke. Foto: Ukjent
En snasen godbit. Foto: Ukjent

Sexyreke, sexy anemonereke, sexy dansereke, dansende kamelryggreke, hula-hula-reke, høyhalereke og helt enkelt dansereka. Ja, kjært barn har mange navn (er vel bare stygge barn som har flere…), og denne er intet unntak. Ikke bare har den mange artige navn, den er også flott å se på, og som navnet tilsier så danser den gjerne rundt med yppige bevegelser.

Herligheten har også et vitenskapelig navn, det riktig så usexy Thor amboinensis. Disse lever til vanlig på grunt vann i  tropiske korallrev i Indonesia, Filipinene og rund om i Karibien der de lever gjerne i mindre grupper og blir ikke noe større en rundt 2cm. Dansereka er altetende, og på menyen står ymse plankton, så ingen skal få beskylde de for å være kresne i hvert fall. Og for de som har satt sine ben i et saltvannsakvarium kan nok dette være en god gammel kjenning, da den av forståelige grunner er meget populær i hobbyen. Det at de også relativt lettholdte, med få krav til vannkvalitet, temperatur og samboere bidrar kanskje litt ekstra til populariteten.

En vovet reke byr opp til dans fra sin anemoneseng. Foto: Ukjent
En vovet reke byr opp til dans fra sin anemoneseng. Foto: Ukjent

Som mange andre reker lever disse i et symbiotisk forhold med ulike anemoner. Rekene får god beskyttelse der de holder til mellom anemonens brennende tentakler, og betaler for beskyttelsen med å holde anemonen fri for parasitter og rydder bort matrester.

Formålet med dansen, som de er så kjent for, er imidlertid fortatt et lite mysterium. Det er mulig å skille kjønnene fra hverandre ved at hunnen er en del større, og det blir da tydelig at begge kjønn danser, så det er tvilsomt om dette er noe de gjør i kurtiseringsøyemed. Det er også spekulert i om dansen utføres for å gli inn i det pulserende korallmiljøet de lever i, mens andre mener dansen utføres som en form for kommunikasjon med de andre i gruppen. Ta en titt på dansen i videoen under og døm selv.

 


Denne bloggposten ble skrevet av gjesteblogger Martin Malmstrøm.

Martin er utdannet marinbiolog ved UiO og jobber for tiden med å undersøke arvestoffet (genomene) til en rekke ulike fiskearter for å kunne kartlegge hvordan disse har blitt til, og hvilke deler av genomene som gjør de ulike artene unike. Han er også en ivrig akvarist, dykker, fisker og er generelt glad i dyr av alle slag.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.