Bak dagens luke er et bløtdyr, som er i slekt med snegler og blåskjell, og som har utviklet seg over millioner av år til et svært intelligent og avansert dyr. Ja, dette er ekte konger, for de har nemlig blått blod! Men de er helt konge av også andre grunner.
Blekkspruter finnes i alle hav og ved alle dyp. Og i alle størrelser, fra småttinger på størrelsen med en fingernegl, til den 13 meter store kjempeblekkspruten. Grunnen til at blekkspruten har blått blod er at blodcellene dens inneholder kobberioner, i stedet for jernioner slik som våre blodceller. Dette er en tilpasning til ekstreme omgivelser, som minusgrader og kokende varmt vann.
Utbryterkonger
Blekkspruten er en utbryterkonge, og med sin svært fleksible kropp, vil den kunne komme seg ut av et akvarium, hvis det ikke er tilstrekkelig sikret. Noen arter klarer seg også fint i korte perioder i luft, en tilpasning til jakt etter mat i fjærepytter. Fiskere har opplevd å få besøk av blekksprut som klatrer opp i båtene, og deretter forsyner seg av krabbefangsten ombord. Modig er den og, tydeligvis!
Her kan du se en video med den fantastiske utbryterkongen:
Kamuflasjekonger
Blekkspruten har en fantastisk evne til å kamuflere seg og den skifter farge fortere enn en kameleon. De aller mest utrolige kamuflasjemesterne er sepiablekkspruten. Hvordan sepiablekkspruten klarer å imitere den eksakte fargen til sine omgivelser, er et mysterium. I dag har forskere funnet ut at blekkspruten har flere lag med millioner av farge- og lysproduserende celler under hudlaget. Når disse cellene jobber sammen, får blekkspruten et bredt utvalg av ulike farge- og lyskombinasjoner å benytte seg av. Forskere vet enda ikke helt hvordan sepiablekkspruten «oppfatter» fargene i omgivelsene, men den er tydeligvis ikke avhengig av å se fargene, da den er fargeblind og endrer farger også i stummende mørke. (Vi får vel nesten bare stole på at det er sant?)
«Vise» konger
Det blir ingen jul uten noen vise konger. Da er det godt å vite at blekkspruter er det smarteste bløtdyret i verden. De har en relativt stor hjerne og godt utviklet sanseorganer. De kan bruke verktøy og lære gjennom å prøve og feile. Dette betyr at blekkspruten også har evnen til å huske det den lærer. Se for eksempel denne videosnutten med en blekksprut som åpner et syltetøyglass.
Vil du lese mer om blekkspruten? Da finnes det et tidligere innlegg på bloggen om blekksprut her:
http://blog.marinbiologene.no/2013/02/blekkspruten-ingen-over-ingen-ved-siden.html