, ,

Luke 19: En giftig lekkerfisken

19/12/2014
2 min read
Luke 19: En giftig lekkerfisken
Perlebåten

Dagens marine organismegruppe rangeres som nummer 2 på lista over de giftigste vertebratene i verden. Til tross for dette betraktes fiskegruppen som utsøkt mat, i hvertfall når spesialtrente kokker har tilbredt den. Det er selvfølgelig kulefisk dette innlegget skal handle om.

puffer01
Dødelig delikatesse (Kilde)

Kulefisk er en familie som i hovedsak består av marine arter. På latin kalles familien for Tetraodontidae, et navn som kommer av fire store tenner som er «smeltet» sammen til to plater i fiskenes over- og underkjever. Platene brukes til å knuse skjell, snegl og skalldyr som utgjør den viktigste delen av kostholdet. Flest arter finnes i tropiske områder, men et par lever også i tempererte strøk. Størreslen varierer fra bittesmå til nokså store, og blant de største artene kan individene bli opptil 1 meter lange.

Familiens norske navn er kulefisk, og på engelsk har den en hel rekke med beskrivende navn som pufferfish, puffers, balloonfish, blowfish, bubblefish, globefish, swellfish, toadfish. Og det er ikke vanskelig å forstå hvordan mylderet av navn er oppstått:

puffer1
Kulerund kulefisk (Kilde)

Når kulefisken føler seg truet kan den sluke vann og «blåse» seg opp til dobbelt størrelse og en kuleformet fasong. Forsvarsmekanismen forsterkes av pigger, som i mange arter kun kommer til syne når fisken er i oppblåst tilstand. Piggene virker nok avskrekkende på mange predatorer, som kan risikere å sette fisken i halsen om de likevel blir fristet til å ta en bit.

puffer2
«Choke on this, mother f*****!» (Foto: Anonym, Wikimedia Commons)

Og som om ikke det var apetitthemmende nok er kulefisk i tillegg veldig giftig. Mange kulefisk inneholder tetrodotoxin, en nervegift som finnes i fiskens lever og reproduktive organer og til en viss grad også i innvoller, skinn og muskler. Giften er sterk nok til å drepe mennesker, men kjøttet anses likevel som en delikatesse når det tibredes på riktig måte. I Japan kalles delikatessen fugu (河豚), i Korea bok (복) eller bogeo (복어) og i Kina kalles det hétún (河豚).

Kulefisk har også andre kule trekk; de kan bevege de to øynene sine uavhengig av hverandre og mange arter kan skifte farge etter omgivelsene. Kulere enn juletrekuler er de i alle fall.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.