, , , , , ,

Perlebåten

20/12/2014
3 min read
Perlebåten
Skjeggbæreren

Bak dagens luke finner du en levende fossil. Ikke vær redd, dette er ikke et «Jurassic Park» eksperiment på ville veier. Nautilius kalles «levende fossiler» fordi de ikke har evolvert noe særlig siden slutten av kambrium. Det vil si denne typen blekksprut har sett lik ut i omtrent 500 millioner år.

Nautilus
Nautilus er en type blekksprut som på norsk kalles perlebåter. Perlebåter er «levende fossiler» fordi de har sett omtrent like ut i 500 millioner år. Dette er den eneste slekten av nålevende blekksprut som har et ytre skall. Foto: Manuae/Wikipedia

Ikke som en moderne blekksprut

Visste du at blekksprutens nærmeste slektninger er muslinger, blåskjell og snegler? Dette sier litt om den utrolige evolusjonen blekksprutenes forfedre har vært igjennom. Blekksprutenes tidligste opphav hadde et skall som dekket hele kroppen, på samme måten som hos skjell og en del snegler. Men blant dagens moderne blekkspruter, er det bare slekten Nautilius som har bevart skallet fullstendig. Mens moderne blekkspruter har 8 eller 10 tentakler, kan perlebåter ha opp mot 90 tentakler. Tentaklene bruker de til å snappe til seg det som måtte være av småkreps og krabber og rester av dødt materiale. I midten av tentaklene sitter et kraftig «nebb» som fungerer fint til å knuse skallet på middagen med.

Verdifullt skall

Perlebåter kan trekke seg helt inne i skallet og lukke igjen åpningen med to spesialtilpassede tentakler. De har ikke blekk til å avlede en fiende med, slik som mange andre blekkspruter, men er avhengig av skallet sitt for beskyttelse.

Her ser du et snitt av det vakre skjellet til en perlebåt. Det norske navnet perlebåt, passer veldig godt til denne type blekkspruter. Foto: Chris 73/ Wikipedia
Her ser du et tverrsnitt av det vakre skallet til en perlebåt. Skallet er et ettertraktet smykkemateriale. Smykkene kalles Osmeña perler. Foto: Chris 73/ Wikipedia

Perlebåter finnes bare i Det indiske hav og i det vestre Stillehavet. De trives best på dyp mellom 300-350 meter, gjerne i dype kløfter i korallrevområder.

SONY DSC
Sammenlignet med moderne blekksprut, som har godt utviklet syn, ser perlebåtene svært dårlig. I stedet for å bruke synet tror forskere at den heller benytter sine luktsensorer til å finne byttedyr og make. Foto: Hans Hillewaert/Wikipedia

Utrydningstruet?

Forskere er bekymret for at perlebåtene skal gå fra å være levende fossiler, til bare å være fossiler. De fiskes på grunn av skallet, som brukes til å lage smykker. Fiske etter perlebåter er ikke regulert og man har ikke oversikt over hvor store bestandene er. Perlebåter blir kjønnsmodne så sent som i 15 års alderen. Dette gjør de svært sårbare ved uregulert fiske. De står nemlig i fare for å bli fisket opp, før de rekker å bringe slekten videre. I tillegg finnes de kun i et svært begrenset område av verden.

Det finnes seks arter av Perlebåter. Denne heter Nautilis pompilius. Foto: J. Baecker/Wikipedia.
Det finnes seks arter av perlebåter. Denne heter Nautilus pompilius. Dette er den største arten, som kan bli 27 cm i diameter. Foto: J. Baecker/Wikipedia.

Inntil forskere vet mer om bestandsutviklingen og at fisket blir regulert, så bør vi unngå å kjøpe osmeña- perlebåtsmykker. Tenk at den jo tross alt har klart seg fint, i utrolige 500 millioner år!

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.