,

Luke 19: Hesteskokrabber

19/12/2022
5 min read
Luke 19: Hesteskokrabber

Hesteskokrabber er verken hest eller krabbe, men et underlig edderkoppdyr som lever på havets bunn.

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT AT HESTESKOKRABBER SER UT.

I bildegalleriet kan du se mange morsomme tolkninger av hesteskokrabber. Ekte hesteskokrabber har faktisk en forkropp som kan minne om en hestesko, mens bakdelen ender i en lang, spiss dolk (de kalles også «dolkhaler» på norsk). Hesteskokrabber lever i grunne havområder, men kommer på land når de skal treffe andre hesteskokrabber og stifte familie. De finnes ikke langs norskekysten, så du må reise til østkysten av USA eller til Asia for å se dem. 

Her er en hesteskokrabbe fotografert på land. Egentlig holder de til i sjøen, men de kommer på land når det skal finne en make! (Foto: Wikimedia Commons).

Hesteskokrabber har mange fascinerende egenskaper. De er edderkoppdyr, så de er ikke i slekt med krabber, men med edderkopper og skorpioner. Og selv om de ser rare ut har de klart seg helt siden Kambrium. Det var 500 millioner år siden, noe som betyr at det fantes hesteskokrabber i 200 millioner år før dinosaurene dukket opp! I tillegg har hesteskokrabber blått blod som klumper seg når det kommer i kontakt med bakterie-gifter. Derfor blir hesteskokrabbe-blod brukt til å oppdage infeksjoner hos mennesker! Du kan lese mer om det ved å følge denne linken:

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.