, , ,

Luke 18: Sildekonge

18/12/2022
5 min read

Sildekongens navn er ganske misvisende, ikke er den en sild og ikke er den kongelig, heller. Men den er ganske konge likevel, som du skal få se!

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT SEG AT EN SILDEKONGE SER UT.

Sildekongen er nemlig verdens aller lengste benfisk (benfisker er fisker som f.eks. torsk og sild, i motsetning til bruskfisker som f.eks. haier) og den kan bli hele 11 meter lang! Det er ca. samme lengde som om seks voksne menn skulle lagt seg ned på gulvet i en lang rekke, så det er utrolig langt.
Den har en slangeaktig kropp, og på ryggen har den knallrøde finnestråler, noe som gjør at den ser litt ut som en punker. Finnestrålene fremme på hodet er lengre og de kan nesten se ut som en krone. Kanskje det er derfor den blir kalt sildekonge?
Den lever normalt flere hundre meter dypt nede i havet, så man ser den sjelden. Men av og til kommer den til overflaten (som du f.eks kan se i videoen her) og man antar at den store størrelsen og det at den beveger seg på så slangete vis har gitt opphav om mytene om svære sjøormer og sjødrager!

Hans Majestet punkeren! (Foto: Wikimedia Commons).
Sååå lang kan sildekongen bli! (Foto: Wikimedia Commons)

Du kan lese mer om sildekongen ved å trykke på linken under.

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.