, ,

Skjeggbæreren

21/12/2014
3 min read
Skjeggbæreren
pacific_hydrothermal_vent_by_nocturnalsea-d5ia8on
Det fascinerende dyphavet. (Kilde: deviantart.net)

Hvilken organisme har en kroppslengde på 2-3 meter, bredde på 4 cm, lever i mørket på flere tusen meters dyp, i Stillehavet nær «black smokers» og tåler ekstremt høye konsentrasjoner av hydrogensulfid?

Riftia_tube_worm_colony_Galapagos_2011
De vokser tett i tett, flere tusen meter under overflaten (foto: NOAA)

Arten er Riftia pachyptila, en organisme som hører til familien Siboglinidae, som vi på norsk kaller for skjeggbærere eller skjeggormer. Organismen lever inni et hardt kitinøst rør som den lager selv. Den har en bløt ende med et fjærlignende legeme som strekkes ut i vannmassene og som på en måte fungerer som lunger – det er her gassutvekslingen skjer. Fjærlegemet er rødt, og fargen kommer av et høyt innhold av komplekse hemoglobiner. Disse spesielle hemoglobinene er i stand til å binde oksygen til tross for svært høye konsentrasjoner av sulfider. I de fleste andre arter vil nemlig sulfidforbindelser hemme bindingen av oksygen til hemoglobinet i blodet, noe som er svært skadelig. Sulfider tas også opp i organismen, noe som for de fleste ville vært giftig, men som håndteres av skjeggbæreren på en elegant måte: En spesiell anretning gjør den nemlig i stand til å utnytte dem.

Giant-tube-worm-plume
Det fjærlignende legemet er rødt på grunn av høyt innhold av hemoglobin

En stor oppdagelse

For meg har denne arten også en personlig betydning. Da jeg begynte på masterstudiene ved Universitetet i Oslo var vi kun fire studenter som tok kurset «Marinbiologi». Antallet var rekordlavt, men selv om deltagelsen var litt stusselig bød det på en helt spesiell opplevelse for oss som deltok. Deler av forelesningene ble nemlig holdt med oss sittende i en sofa, på et litt slitent kontor, med en av legendene innen havforskning sittende rett ovenfor oss. Og ofte hadde professor John Gray noe viktig å fortelle oss.

Under en av disse samtalene fortalte han om en havbørstemark som lever på mange tusen meters dyp, et dyr uten munn eller fordøyelsessystem!
«Er det ikke fantastisk?!»
Responsen var synkron og storøyd nikking fra sofaen. Han smilte fornøyd og fortsatte.
«Lenge skjønte man ikke hvordan det kunne være mulig… Hvordan kunne en organisme overleve uten lys, uten munn og uten fordøyelsessystem?»
Vi er godt vant med organismer som overlever ved å høste energi fra sollys (fotosyntese), som planter, eller ved å spise – som de fleste dyr… Svaret, fortalte professor Gray med et lurt glimt i øyet, var det en ung student som fant. Til å begynne med var det få som trodde henne, men i dag vet vi at hun hadde rett. Den elegante anretningen ble oppdaget: Det viste seg nemlig at skjeggbæreren som på engelsk kalles «Giant tube worm» lever i symbiose med en bakterie, en bakterie som blant annet utnytter sulfid til produksjon av organiske molekyler. Og de organiske molekylene fungerer som skjeggbærerens næringskilde. Prosessen som foregår inni bakterien kalles kjemosyntese, og den unge studenten var selvfølgelig Colleen Cavanaugh. Oppdagelsen av kjemosyntese er regnet som en av vitenskapens største.

Professor Grays budskap denne dagen var todelt:

  1. Dyphavet er et spennende uutforsket område med mye facinerende biologi
  2. Ha tro på deg selv, selv når professorer forteller deg at du tar feil ;-)
giant tube skjema
Skjeggbærerens biologi (Kilde)
giant tube kjemosyntese
Metabolisme og symbiose (Kilde)

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.