Luke 6: En liten Alien

06/12/2018

Akk, naturen. Den har det med å kombinere det vakre med det vonde. Dagens lille krabat er intet unntak i så måte…

Alien in New York? Neida, manet på norskekysten! Foto: © Rune Edvin Haldorsen. Gjengitt med tillatelse.

Tror du på aliens? Det gjør nemlig jeg. Ikke sånne som kommer fra Mars, men sånne som kommer som blindpassasjerer via utstyr til oppdrett, ballastvann, skipsskrog eller eventuelt som planlagt utsett i sjø eller land. Det har vært mye fokus på stillehavsøsters i det siste, men her kommer en liten art som antas å ha liten eller ingen negativ effekt på miljøet og som faktisk er ganske pen! Arten er en Hydromedusae (en småmanet) og kan brenne ganske kraftig. Om du skulle komme borti den er den rapportert å ha en kraftig gift som kan gi muskelkramper, hjerteflimmer, pustebesvær og tett hals. Ettersom den normalt sett holder seg fast i ålegress eller tang er det er lite sannsynlig at du kommer borti den på en badetur.  Så vidt jeg vet har det ikke blitt rapportert om alvorlige skader av denne i Norge.

 

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Småmaneten lyder navnet Gonionemus vertens og kommer opprinnelig fra Stillehavet. Det er ikke helt sikkert hvordan den kom til Europa, men man antar at den kan ha kommet med Stillehavsøsters som skulle brukes til oppdrett litt lenger sør i Nordsjøen. Det første funnet i Norge var i Oslofjorden på 1920-tallet og den er nå vanlig på kysten av Rogaland. Det er også publisert en del bilder av den fra Gulen ytterst i Sognefjorden.

På dagtid lille holder denne lille maneten seg normalt festet til tang eller ålegress og fanger små dyr som kommer forbi. På nattestid vil den ofte gå ut i de frie vannmasser og jakte.

Selv har jeg truffet på disse på tre dykk. De er skikkelig kule der de svømmer rundt eller ligger på lur i tangen. Da pleier jeg å se for meg at de er små romskip med aliens som jakter på uskyldige ofre og lager bilder deretter. Da er det greit å ha en meddykker som passer godt på tid, sted og dybde.

 


Denne artikkelen ble skrevet av gjesteforfatter Rune Edvin Haldorsen. Rune har en master i akvakulturteknikk fra NMBU med spesialisering i stress hos fisk. I dag har han byttet beite og jobber som analytiker innen forsikring. Han er i tillegg en del av Norges Dykkeforbunds landslag i undervannsfotografi og skal representere Norge i VM på Tenerife i 2019. Bilder kan sees på https://runehaldor.foto.no


Denne posten ble skrevet av: Marinbiologene


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr