,

Luke 8: Elefantsnabelskjell

08/12/2022
4 min read
Luke 8: Elefantsnabelskjell

I dag finner vi flotte elefanter, snabler og skjell i julekalenderen! Det er fordi dagens luke er et skjell som har en veldig lang snabel. Og som på norsk har det fine navnet “elefantsnabelskjell”.

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV ELEFANTSNABELSKJELL FRA BARN OVER HELE LANDET.

Elefantsnabelskjellet har en verdensrekord. Det er faktisk verdens største gravende skjell. Selve skjellet på elefantsnabelskjellet blir ikke så veldig langt – opp mot 20 cm i lengden. Verdensrekorden har den for «snabelen» sin som kan bli 1 meter lang!

Her ser vi 3 elefantsnabelskjell på stranden, men der liker de seg ikke noe særlig. De vil helst grave seg dypt ned for å beskytte seg mot sultne fugl og sjødyr. Foto: (C) Washington Department of Fish and Wildlife. Used with permission.

Snabelen til elefantsnabelskjellet kan ikke trekkes inn i skjellet, for å få beskyttelse fra sultne sjødyr. Det er dermed lurt å grave seg dypt ned i sanden. Jo dypere den graver seg ned, jo lenger snabel må den ha. Snabelen må nemlig stikke litt opp av sanden for at den skal få filtrert mat fra vannet og skille ut vann og sand fra kroppen. Elefantsnabelskjell finner du på Stillehavskysten av Amerika. Der kaller de den geoduck, som betyr «grav dypere» på et urbefolkningsspråk.

Vil du vite mer? Klikk på lenken under.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.