, ,

Luke 9: Pelikanål

09/12/2022
4 min read

Dette dyret var litt av en nøtt, en pelikanål? Kan den fly som en flygefisk, kanskje? Nei, tvert imot, pelikanålen befinner seg dypt, dypt nede i havet.

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT SEG AT EN PELIKANÅL SER UT.

Det er dermed ikke på grunn av sine flygeegenskapet at pelikanålen har fått navnet sitt, nei, det er på grunn av munnen. Den har nemlig en helt spektakulær og enorm munn, akkurat som sin fuglenavnebror! Når munnen er lukket, så ser ikke ålen så rar ut (kanskje bortsett fra at den har noen celler ytterst på haletippen som kan lage lys! Det kan være supernyttig på store dyp, for der er det veldig, veldig mørkt). Men med åpen munn, så ser den veldig rar ut, for munnen kan bli større enn kroppen! Pelikanålen kan nemlig hengsle av kjevene sine og vrenge opp hele gapet slik vi åpner en paraply. I tillegg kan skinnet under kjeven utvides som en pose. Den posen kan kan bli så stor at pelikanålen kan spise bytter som er større enn seg selv! Det høres kanskje litt skummelt ut, men heldigvis blir ikke fisken så stor at den er farlig for mennesker (og dessuten bor den langt unna, hundrevis av meter under havoverflaten, så du kommer ikke til å treffe den når du er ute og svømmer).

Her er pelikanålen nede i det sorte dypet. Hele det som henger under kroppen og som kan minne litt om en vinge eller noe sånt, er faktisk kjeven!

Om du vil lese mer om pelikanålen, så kan du gjøre det her. Og om du har lyst å se en liten video om hvor stor den kan gjøre munnen sin, så kan du gjøre det her (NB. Videoen er på engelsk, og pelikanål kalles gulper eel på engelsk).

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.