, , , , ,

Luke 8: Norges vanligste hai

08/12/2016
3 min read
Luke 8: Norges vanligste hai
piggha_fredrik-myhre
Pigghåen har vært totalfredet i norske farvann siden 2010. Forbud mot fiskeri gjelder også for fritidsfiskere. Og hvis noen lurer: Pigghåen spiser ikke mennesker. Foto: Fredrik Myhre / Hjelp Havets Haier.

Bak dagens luke i julekalenderen skjuler det seg en hai. Norges vanligste hai. En gang for lenge siden enda vanligere enn nå. Luke nummer 8 er nemlig den utrydningstruede pigghåen.

Senker julefreden seg for jaget jeger?

Pigghåen (Squalus acanthias) er en elegant jeger som er glad i å spise mye av det man også finner på menneskets julemeny; nemlig torsk, sild og akkar. Ja, kanskje foruten akkaren da. Haien kan i alle fall bli opptil 2 meter lang, og veie inntil 12 kilo. Store deler av det kystnære verdenshavet er artens lekeplass, med unntak av områder i Stillehavet, polhavene og ved ekvator.

En gang hadde Norge et av verdens største pigghåfiskerier. Store mengder pigghå ble hvert år fanget, landet og eksportert til de britiske øyer for «fish ‘n chips» og til det tyske markedet for «schillerlocke» – eller røkt hai på norsk.

Graviditetstid som en elefant

piggha_fredrik-myhre_2
Pigghåen blir ikke kjønnsmoden før den er 10-12 år og går gravid i 22 måneder. Den har en giftig pigg foran på hver av de to ryggfinnene, derav navnet sitt. Giften er ikke dødelig for mennesker, men kan skape komplikasjoner hvis du er allergisk mot giften. Foto: Fredrik Myhre/ Hjelp havets haier.

I dag er pigghåen derimot oppført som «sterkt truet» i norske farvann, og som «kritisk truet» i resten av det nordøstlige Atlanterhavet. Det store fiskeriet tidligere var rett og slett for stort, og gjorde et for kraftig innhogg i pigghåbestanden. Haiene klarte rett og slett ikke å erstatte det som ble fisket opp. Kanskje ikke så rart når man er en hai som svømmer rundt gravid like lenge som elefanter bærer babyene sine i magen – opptil hele 22 måneder.

Det er ikke bare graviditeten som er sakte hos pigghåen. Haiene kommer heller ikke i puberteten og blir kjønnsmodne før sånn som oss mennesker – når de er rundt 10-12 år gamle. Til gjengjeld så tror vitenskapen at de kan nå en ganske anselig alder, opptil hele 75 år gamle. Legger du til at hunn-haiene typisk «bare» får mellom 4 og 20 haiunger pr gang de er gravide, så sier det seg selv at disse saktevoksende og langlivede haiene er svært annerledes enn mange andre fisker – og må forvaltes deretter.

Julefiskeri til besvær

Pigghåen har vært totalfredet i norske farvann siden 2010. Forbudet gjelder faktisk også for fritidsfiskere. Til tross for dette har man til gode å se noen stor «oppblomstring» av pigghåbestanden i våre norske farvann. En del av dette kan nok skyldes at garn- og linefiskere fremdeles har lov til å fange og lande hele 15 prosent pigghå av all sin fangst i løpet av seks måneders arbeid. Mange fiskere klager over garn fulle av pigghå, gjerne nå rundt juletider når mange jakter på juletorsken før høytiden setter inn for fullt. Det er jo ikke så rart, siden en pigghåstim kan bestå av hele 20.000 hai. Pigghåen går nemlig i stim langs norskekysten i noen uker et par ganger året, og er typisk innom deler av Sør-Norge nå før jul. Stimene består også ofte utelukkende av hunner, og der mange er gravide. Fiskere som setter garn i slike områder får altså garnene fulle av gravide pigghåhunner, hunner som er viktige for å bygge opp bestanden igjen. Juletorsken som fiskes i sør er dessuten ofte truet kysttorsk. Det beste ville vel derfor kanskje være å gi både pigghå og kysttorsk i noen år fremover julefred – fra garn, line og krok.

Her kan du se Fredik Myhre dykke sammen med pigghå utenfor kysten av Jæren.


Skrevet av Fredrik Myhre. Fredrik Myhre er marinbiolog og har gjort det å prøve å ta vare på livet i havet til en livsstil. Til daglig jobber han som fiskeri- & havmiljørådgiver i WWF-Norge og er samtidig leder av organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han trives best under havoverflaten, med en dykkemaske på og fotokameraet i hånden.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.