, ,

Luke 9: Fargespruten…?

09/12/2016
4 min read
1280px-metasepia_pfefferi_1
Flamboyant cuttlefish (Foto: Jenny Huang – CC BY 2.0)

Når den jakter virker den unnselig, men når den føler seg truet eller vil vise seg frem er den et spektakulært skue. Den fargesprakende og giftige sepiablekkspruten Metasepia pfefferi er dagens julekalenderart!

En unnselig drapmaskin
Metasepia pfefferi lever i Stillehavets tropiske områder, i sand- og mudderområder og er registrert ved dybder fra 3 m og ned til 80-90 m. Kappen (ryggen) kan bli 6-8 cm lang, den har 8 armer med sugekopper i to rekker, og to tentakler som brukes til å fange mat. Tentaklene er glatte, men har sugekopper på de klubbeformede tuppene. Denne blekkspruten holder seg flytende kun i korte perioder og er vanligst å se krabbene på sjøbunnen (unikt blant sepiablekkspruter). Dietten består av fisk og skalldyr, og selv om den lille krabaten ser fryktelig søt ut der den vagger seg over sjøbunnen, er den en slu drapsmaskin som utnytter sin evne til å skifte farge for alt den er verdt. I kamuflasjedrakt sniker den seg inn på byttet før den skyter ut tentaklene for å fange det (se angrepstaktikken i videoen under).

Et nervepirrende, fargesprakende kunstverk
I utgangspunktet er M. pfefferi brun, men når den vil signalisere ovenfor fiender at den er farlig – den er tross alt svært giftig, viser den seg i en fargesprakende symfoni av gult, hvitt, brunt, rødt og lilla. Fargeendringene bølger seg over dyrets overflate og minner egentlig litt om psykedelisk lyskunst (se video under). Biologien bak fargeskiftet er nokså fascinerende. Sepiablekkspruten har organer som kalles kromatoforer. Kromatoforene inneholder ulike pigmenter og det er faktisk muskelsammentrekninger som kontrollerer hvilke pigmenter som vises på blekksprutens overflate. Fargeendringene er altså koblet til blekksprutens nervesystem. Evnen til å skifte farge på denne måten er bakgrunnen for dens engelske navn «flamboyant cuttlefish». Kan vi kanskje kalle den noe så enkelt som fargesprut… eller?

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Mer marint påfyll:

Les mer

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

B Read More

Akvakultur21/05/2022

Blomkålkorall

I dette innlegget befinner vi oss blant de fascinerende nesledyrene, og vi skal se nærmere en skapning som hører til klassen koralldyr.

K Read More

Akvakultur14/12/2020

Kjært barn/fisk har mange namn

I dagens post ligg det ein matkjendis som er ukjend for dei fleste…

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.