,

Luke 17: Gåsenebbhval

17/12/2022
5 min read
Luke 17: Gåsenebbhval

Gåsenebbhval er ikke vanlig langs kysten av Norge. Det er få som faktisk vet hvordan en gåsenebbhval ser ut. Men våre flinke tegnere mangler ikke fantasi! Bli bedre kjent med en verdensmester i kalenderen i dag!

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV HVORDAN BARN FRA HELE LANDET HAR TENKT AT GÅSENEBBHVALEN SER UT.

Hval er pattedyr som betyr at hunnene har patter (pupper) og kan gi ungene sine melk. Hval er derfor ikke fisk. En viktig forskjell mellom hval og fisk er at hval må opp til overflaten for å få luft ellers drukner den i havet. Men gåsenebbhvalen er verdensmester i å holde pusten lenge. Den kan holde pusten i en hel time! Kanskje enda lenger også. I tillegg kan de dykke ned til flere tusen meters dyp. De dykker etter mat som blekksprut og fisk.

Gåsenebbhvalen har fått navnet sitt på grunn av snuten som ser ut som et gåsenebb. Med nebbet suger den til seg maten sin som en “støvsuger”.

Gåsenebbhval er et så sjeldent syn at det finnes få bilder av den svømmende rundt i havet. Derfor har vi her også en tegning av den. Ofte har de mange arr på kroppen. Det kan være arr fra kamp med blekksprut. Illustrasjon: NOAA United States. National Marine Fisheries Service. Fri gjenbruk.

Husker du «plasthvalen»? Hvalen som hadde fått i seg plastposer? Det var en gåsenebbhval. Historien om plasthvalen synes vi er veldig trist. Men noen ganger får sånne triste historier oss mennesker til å skjønne hvordan vi ikke skal behandle naturen. Vi må ikke kaste plastposer i naturen. Og det er kanskje en trøst? Under kan du lese mer om plasthvalen.

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.