,

Luke 5: Koffertfisk

05/12/2022
5 min read

Dagens luke er bokstavelig talt en fisk inni en boks! Her kan du se noen kreative tolkninger:

I BILDEGALLERIET SER DU TEGNINGER AV KOFFERTFISK FRA BARN OVER HELE LANDET. GALLERIET RULLERER AV SEG SELV ELLER KLIKK PÅ PILENE PÅ HVER SIDE AV TEGNINGEN ELLER SIRKELREKKEN UNDER FOR Å SE NESTE BILDE.

Alle koffertfisk er dekket av sekskantede, platelignende skjell som danner et sammenhengende panser rundt fisken kropp – selvfølgelig med unntak av hull til øyne, finner, halefinne og områder mat skal inn eller ut :-) Navnet er egentlig ganske beskrivende for denne rare, kantete fisken med de korte svømmefinnene, og det er mange av tegningene i dagens luke som treffer veldig nært virkeligheten.

Selv om det ser litt rart ut, gir det kantete ytre en helt åpenbar fordel. Det harde panseret kjennes svært ubehagelig i munnen, og dette er nok en av grunnene til at få dyr spiser koffertfisk. En annen grunn til at glupske rovdyr heller velger annen mat, er at mange koffertfisk skiller ut farlige giftstoffer når de blir stresset (som man naturlig nok blir dersom man står i fare for å bli spist). Derfor er de også vanskelige å holde i akvarier med annen fisk.

Koffertfisker (fam. Ostraciidae), oftest kjent som boxfishes finnes på midlere breddegrader i Atlanterhavet, Stillehavet og Indiahavet. Familien består ifølge FishBase av 25 kjente arter. 

Prikkete koffertfisk (Lactophrys bicaudalis) Foto: Betty Wills, CC BY-SA 4.0

Vil du lese mer om koffertfisk, og hvordan de ga inspirasjon til bilingeniører fra en verdensledende bilprodusent da de skulle lage en energieffektiv bil, kan du lese mer her: 

Start the conversation

Let's start a personal, meaningful conversation.

Example: Practical philosopher, therapist and writer.

Link copied to your clipboard

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.