Luke 4: Verdens eldste dyr

04/12/2015

Oooo – verdens eldste dyr! Og det lever i havet! Hva kan det være?? En krokete hai? En nedstøvet skilpadde? En rusten reke? Eller kanskje en virkelig grå gråhval? Luke 4 er her! 540_293_resize_20130701_7b7efc45a72903f8b20bfbe5d6b292e6_jpg

Alle vet at skilpadder kan bli himla gamle. Slik som f.eks Darwins skilpadde Harriet, som ble 175 år. Og grønlandshvalen kan bli over 200 år! Andre dyr kan i teorien leve evig, slik som både hummeren  og maneten vi skrev om i forrige julekalender.

Men i dag skal vi ikke snakke om teorier, vi skal fortelle historien til det individet som faktisk har blitt målt til å være aller eldst. Og hen (vi forholder oss kjønnsnøytrale her, da kjønnet aldri ble sjekket) het Ming.

Ming ble funnet utenfor Island i 2006, var ca 8 cm lang, 40 gram tung, 507 år gammel (!) og et kuskjell. Say what? Et kuskjell?!? Ikke akkurat et dyr du slenger opp på plakater, lager spennende dokumentarer om og kjører innsamlingsaksjoner for.

 

Det eneste bildet som ble tatt av Ming (eller rettere sagt, av skallet dets). Foto: Bangor University

Det eneste bildet som ble tatt av Ming (eller rettere sagt, av skallet dets). Foto: Bangor University

 

Kuskjell gjør liksom ikke så mye av seg. De ligger oftest nedgravd i sand- og mudderbunn, filtrerer vannet etter plankton eller annet spiselig, og produserer årringer i skallet sitt. Det siste er særdeles praktisk for forskere. Årringene kan nemlig, som hos trær, brukes til å aldersbestemme dem. Og ikke nok med det, men voksemønsteret til årringene kan brukes til å skaffe informasjon om hvordan klimaet har variert bakover i tid. Nyttig. Kuskjell kan forøvrig spises, men i Norge brukes de mest som agnskjell.

 

Kuskjell (Arctica islandica). De to runde feltene lateralt på innsiden av skallet er der lukkemusklene til muslingen har vært festet. (Foto: Wikipedia commons og OSPAR

Kuskjell (Arctica islandica). De to runde feltene lateralt på innsiden av skallet er der lukkemusklene til muslingen har vært festet. (Foto: Wikipedia commons og OSPAR)

 

Tilbake til Ming, dette lille bløtdyret, denne eldgamle muslingen, som altså ble født i 1499! Det vil si at vårt lille kuskjell var her før Kopernikus fant ut at sola er sentrum i vårt solsystem, før Shakespeare og Mozart, før Titanic, Mona Lisa og Martin Luthers reform. Ganske imponerende for en sånn liten sak. Og som dette ikke var nok – Ming døde ikke av alderdom, men ble drept av forskerne som fisket det opp. Så det kan godt tenkes at det finnes individer nedi mudderet utenfor kysten her som er enda eldre.

 

Fun fact – om du syntes dette var gammelt – det finnes et tre i Sverige som er over 9000 år eldre!


Denne posten ble skrevet av: Kristine von Krogh


Synes du vi gjør en god jobb? Du kan støtte arbeidet:

50kr 200kr