, , , ,

Verdens eldste dyr

04/12/2015
3 min read
Verdens eldste dyr
540_293_resize_20130701_7b7efc45a72903f8b20bfbe5d6b292e6_jpg

Oooo – verdens eldste dyr! Og det lever i havet! Hva kan det være?? En krokete hai? En nedstøvet skilpadde? En rusten reke? Eller kanskje en virkelig grå gråhval?

Alle vet at skilpadder kan bli himla gamle, for eksempel. Slik som Darwins skilpadde Harriet, som ble 175 lange år. Og grønlandshvalen kan bli over 200 år! Andre dyr kan i teorien leve evig, slik som både hummeren  og maneten vi skrev om i forrige julekalender.
Men i dag skal vi ikke snakke om teorier, vi skal fortelle historien til det individet som faktisk har blitt målt til å være aller eldst. Og hen (vi forholder oss kjønnsnøytrale her, da kjønnet aldri ble sjekket) het Ming.

Ming ble funnet utenfor Island i 2006, var ca 8 cm lang, 40 gram tung, 507 år gammel (!) og et kuskjell. Say what? Et kuskjell?!? Ikke akkurat et dyr du slenger opp på plakater, lager spennende dokumentarer om og kjører innsamlingsaksjoner for.

Det eneste bildet som ble tatt av Ming (eller rettere sagt, av skallet dets). Foto: Bangor University
Det eneste bildet som ble tatt av Ming (eller rettere sagt, av skallet dets). Foto: Bangor University

Kuskjell gjør liksom ikke så mye av seg. De ligger oftest nedgravd i sand- og mudderbunn, filtrerer vannet etter plankton eller annet spiselig, og produserer årringer i skallet sitt. Det siste er særdeles praktisk for forskere. Årringene kan nemlig, som hos trær, brukes til å aldersbestemme dem. Og ikke nok med det, men voksemønsteret til årringene kan brukes til å skaffe informasjon om hvordan klimaet har variert bakover i tid. Nyttig. Kuskjell kan forøvrig spises, men i Norge brukes de mest som agnskjell.

Kuskjell (Arctica islandica). De to runde feltene lateralt på innsiden av skallet er der lukkemusklene til muslingen har vært festet. (Foto: Wikipedia commons og OSPAR
Kuskjell (Arctica islandica). De to runde feltene lateralt på innsiden av skallet er der lukkemusklene til muslingen har vært festet. (Foto: Wikipedia commons og OSPAR)

Tilbake til Ming, dette lille bløtdyret, denne eldgamle muslingen, som altså ble født i 1499! Det vil si at vårt lille kuskjell var her før Kopernikus fant ut at sola er sentrum i vårt solsystem, før Shakespeare og Mozart, før Titanic, Mona Lisa og Martin Luthers reform. Ganske imponerende for en sånn liten sak. Og som dette ikke var nok – Ming døde ikke av alderdom, men ble drept av forskerne som fisket det opp. Så det kan godt tenkes at det finnes individer nedi mudderet utenfor kysten her som er enda eldre.

Fun fact – om du syntes dette var gammelt – det finnes et tre i Sverige som er over 9000 år eldre!

Innlegget du leser nå har tidligere vært publisert som en luke i Marinbiologenes julekalender.

De siste årene har vi stort sett bare vært (hyper)aktive på dette nettstedet rundt juletider. Fordi mange av de gamle julekalenderlukene inneholder mye spennende stoff, ønsker vi å poste dem på nytt, uten lukenummer og julekrydder :-)

Les mer

E Read More

Diverse02/09/2022

Edelgras

I dag skal du få møte et gress, som for mange millioner år siden, turte å gå sin egen vei. Et gress som ikke brydde […]

N Read More

Bærekraft19/07/2022

Norges viktigste dyr

Norges viktigste dyr er ikke elg eller sau, ja ikke engang laks, men hoppekrepsen raudåte.

T Read More

Bærekraft14/06/2022

Tungvektar på havisen

Havmonster som rusar seg på morgondugg eller fascinerande kjempe? Møt det allsidige dyret som blant anna hjelpte vikingar å slå seg ned på Grønland!

B Read More

Akvakultur24/05/2022

Blå skog

Tareskogen er mangfoldig og eventyrlig, og faktisk en del av løsningen på et av de mest alvorlige problemene Jorda står ovenfor.

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.